Bitva o fotovoltaiku začíná. Zahraniční investoři žalují Česko

Praha - Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) zahájilo arbitráž proti Česku. Osm investorů se dožaduje odškodného za údajnou újmu, kterou jim mělo způsobit zavedení 26procentního odvodu z výnosů solárních elektráren.

Zatím není jasná odhadovaná výše škod, které Česko údajně solárním investorům způsobilo, ani výše částky, o níž investoři chtějí vést arbitráž. „Vláda nám jinou možnost ani nedala,“ prohlásil generální sekretář klubu IPVIC Frank Schulte. „Navzdory našim snahám se ani v minulém roce nepodařilo dosáhnout smírného řešení. Dosud způsobené škody i hrozba dalších diskriminačních a retroaktivních antifotovoltaických opatření, které aktuálně vláda České republiky zvažuje, nás nutí naše investice ochránit cestou mezinárodní arbitráže,“ doplnil.

MINISTERSTVO FINANCÍ SI VĚŘÍ

Ondřej Jakob, mluvčí resortu:

„Za poslední tři čtyři roky jsme úplně všechny arbitráže vyhráli, takže jsem optimistou. Zatím obsah toho oznámení neznáme, ale pečlivě připravujeme právní obranu České republiky.“

Ministerstvo financí podle slov svého poradce Radka Šnábla zatím nemá podrobnější informace, než které se objevují v médiích. „Říkáme pouze to, co už dva roky – máme poskládaný právní a ekonomický tým a studujeme všechno, co investoři v této oblasti průmyslu v Česku tvrdí a jsou připraveni namítat,“ doplňuje Šnábl. Samotná žaloba se do rukou resortu ještě nedostala.

„Odvod byl zaveden od 1. 1. 2011 a garantovaná doba návratnosti je 15 let pro instalace z roku 2010, protože to je to jádro sporu. Takže mně není úplně jasné, jak - mám-li garantovanou 15letou dobu - můžu po dvou letech říkat, že už mi byla způsobena škoda,“ dodává Šnábl.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Zhruba 2,5miliardová arbitráž

Podle odhadů zveřejněných loni v časopisu Forbes půjde v arbitráži zhruba o 2,5 miliardy korun a řízení potrvá nejméně dva roky. „Kalkulace škody ještě nebyla dokončena,“ dodal však mediální zástupce IPVIC Michal Donath. 

„V České republice máme nainstalováno zhruba 2 000 megawatt s tím, že zhruba 10 procent připadá na zahraniční majitele,“ přiblížila výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová.

Michal Hrnčíř, advokátní kancelář Vilímková, Dudák & Partners:

"Přestože se arbitrážní soudy snaží rozhodovat rychle, vzhledem ke složitosti kauzy nepředpokládám, že rozhodnutí padne dříve než za rok. Pravděpodobně si na něj počkáme mnohem déle."

Počátky zdanění sahají do roku 2011

Česko na začátku rozvoje fotovoltaického byznysu slíbilo štědře podporovat obnovitelné zdroje. Když se ale z Česka stala velmoc plná slunečních elektráren, stát zavedl tzv. solární daň. A u soudu se tehdy začali bránit i tuzemští investoři. Také zástupci sdružení IPVIC argumentují, že Česko v minulosti lákalo zahraniční kapitál k investicím do solárních elektráren motivačními pobídkami, mimo jiné daňovými úlevami. 

Soud
Zdroj: Henryk T. Kaiser/Isifa/Rex Features

Zisky z fotovoltaických elektráren však nakonec zdanila novela zákona, kterou v březnu 2011 podepsal prezident Václav Klaus. Podle ní se zpětně od ledna roku 2011 po tři roky uvalila daň na elektřinu ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu v roce 2010 a 2009. Navíc politici chtějí platnost daně na fotovoltaiku ještě prodloužit. 

Bez přijetí novely by podle tejdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) domácnosti a firmy zaplatily o 11,7 miliardy korun za rok více. Právě tuto sumu novela umožnila získat vládě na uhrazení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů. Opatření má platit do konce letošního roku. Solární sdružení ho už dříve napadla u Ústavního soudu s poukazem na jeho retroaktivitu, soudci však odvod neshledali v rozporu s ústavou.

Podle nejnovějších údajů jen za letošek zaplatí české domácnosti a podniky za elektřinu vyrobenou ve fotovoltaických elektrárnách 44 miliard korun. Zhruba šest miliard z toho pokryje právě solární daň.

International PhotoVoltaic Investors Club je sdružením mezinárodních investorů v oblasti fotovoltaické energetiky. Mezi sdružené firmy patří například německé společnosti Voltaic Network GmbH a Antaris Solar GmbH, lucemburský Radiance Energy Holding nebo německý soukromý investor Milos Schubert. V květnu 2011 dosáhl počet členů sdružení IPVIC celkem 20 subjektů. Celková kapacita jimi vybudovaných solárních elektráren činí zhruba 140 MWp.

Zdroj: IPVIC