Nový potravinový web v akci. Prvně zkolaboval, teď funguje naplno

Praha – Další webové stránky, které upozorňují na špatné zacházení s potravinami, spustilo ministerstvo zemědělství ve spolupráci se státní veterinární správou. Obě organizace chtějí v přehledné mapě zveřejňovat výsledky kontrol v obchodech, ale i ve výrobě. Po poledni však web pod náporem tisíců návštěvníků zkolaboval, nyní už stránky fungují.

Například web Potravinynapranyri.cz si získal téměř za rok svého působení výraznou oblibu a stálý okruh odběratelů. Společný projekt ministerstva zemědělství a potravinářské inspekce pravidelně zveřejňuje „černou listinu“ nalezených závadných výrobků. I přes kritiku samotných výrobců nyní resort spouští nový web, tentokrát spolupracuje se Státní veterinární komisí (viz stránky veteriny). Důvod vzniku je zřejmý: po nedávné aféře si stránka vezme na paškál hlavně masné výrobky. 

Veterináři tak budou zveřejňovat na svých stránkách mimo jiné výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin. „Mapu s výsledky kontrol spouštíme proto, aby se spotřebitelé sami přesvědčili, který výrobce dodržuje pravidla, a který nikoliv. V mapě jsou totiž vidět jednotlivé konkrétní případy, kdy něco nebylo v pořádku,“ uved ministr zemědělství Petr Bendl.

Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy

„Web v dopoledních hodinách zkolaboval kvůli velkému zájmu. Je to dobrá i špatná zpráva. Naše webové stránky nepočítají s takovým náporem. První hodiny byly návštěvníci spokojeni, nicméně postupně došlo k jejich zahlcení. Očekáváme, že až ten prvotní zájem opadne, budou zájemci jistě spokojeni.“

Co se dá na stránkách najít

„Je tam uveden konkrétní prodejce, kontrola, výrobna, místo určení, zjištěná závada. Lze najít na mapě i satelitní snímek. Zájemce se může přesvědčit, jak situace po celé České republice vypadá a co bylo zjištěno,“ doplnil Duben.

Nové stránky v základním rozhraní nabízí trochu jiný systém databáze než Potravinynapranyri.cz. Každý uživatel si bude moci na mapě najít konkrétní region a kontroly, které ho zajímají. Schéma poté nabídne jednoduchý model: zelené body znamenají bezproblémovou kontrolu, červené naopak značí závadu. Každý tak bude mít možnost vidět, jak se chovají výrobci a prodejci v místě, kde nakupuje. „Týká se to nejen potravin vyráběných v České republice, ale i potravin dovážených k nám z jiných zemí,“ uvedl ředitel veterinární správy Milan Melena.

Kontroloři nejčastěji udělují sankce za špatnou hygienu nebo nesprávné teploty při přepravě a skladování potravin. Letos zatím veterinární správa provedla 10 tisíc kontrol. V 300 případech bylo zjištěno pochybení. Úředníci nyní rozhodují o pokutách.

Rajčata
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Vznik dalších informačních webů, které mají stejný účel, se ale nelíbí vládě. Ministr Bendl proto už dostal uloženo v budoucnu tyto elektronické služby sloučit. Princip „vše na jednom místě“ podporuje i opozice. „Na první pohled je to dobrá zpráva, že spotřebitelé dostanou další informace, už se ale ta situace stává nepřehlednou,“ zmínil stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD).

Potravinynapranyri.cz – úspěšný předchůdce nového webu zaměřeného na maso – funguje od července loňského roku. Za necelý rok existence ho navštívily přes dva miliony Čechů. Lidé navíc mohou sami posílat podněty kontrolorům. Podle průzkumů z dubna je pro více než 61 procent lidí důležitější kvalita potravin než jejich cena. Do revoluce v nakupování je podle kontrolorů ještě daleko. Nemalá část populace totiž nedá dopustit hlavně na slevové letáky.

Obliba uživatelů mu například přinesla ocenění v anketě Křišťálová lupa jako veřejně prospěšné služby. Internetové stránky ale v minulosti kritizovali potravináři, kterým se nelíbilo, že je u jednotlivých prohřešků na webu uváděno jak jméno výrobce, tak obchodníka, a to i v případech, kdy je vina jednoznačně na obchodníkovi, jako jsou třeba přelepování data spotřeby či špatné skladování potravin. Za výrobky přitom od převzetí od dodavatele zodpovídá prodejce.

Nakupování
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Stát chce u vybraných potravin zavést tři jakostní třídy

Navíc ministerstvo zemědělství podle deníku E15 přemýšlí nad tím, že by u vybraných typů potravinářských výrobků zavedlo dělení na tři třídy podle jakosti. Cílem je zákonem stanovit kvalitativní parametry pro potraviny, jejichž jakost je na trhu odlišná, ale spotřebitel tuto skutečnost na první pohled nerozliší. Ministr Bendl o tom již několik měsíců jedná se zástupci zpracovatelů masa a mlékárenských firem, dalšími budou zřejmě pekaři.

Ovšem podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka to není dobrý nápad. „Tuzemský mlékárenský průmysl vyrábí výrobky jen v nejvyšší kvalitě. Máme velmi kvalitní surovinu a není naším zájmem dělat horší kvalitu,“ uvedl Kopáček. Naopak Potravinářská komora s návrhem souhlasí. „Musí se ale vyřešit vztah k zahraničím výrobkům, aby to platilo i pro ně,“ dodala mluvčí komory Dana Večeřová. 

Potraviny tří jakostí (zdroj: ČT24)

Kontroly potravin doznají i dalších změn - hlavně etikety

Spuštění webu je součástí změn, které ministerstvo v souvislosti s přísnější kvalitou potravin přichystalo. Vláda už schválila novelu, podle které například samotný resort převezme kontrolu zvěřiny. Dosud ji přitom měla na starosti Státní veterinární správa a hygienici. O rozdělení pravomocí se ministerstvo zemědělství přelo s ministerstvem zdravotnictví.

Kvůli začlenění evropských předpisů budou mít například etikety minimální velikost písma 1,2 milimetru a musí obsahovat informace o obsahu všech alergenů. Údaje o energetické hodnotě, obsahu tuku, cukru a soli budou na všech potravinách, uvedena bude muset být rovněž země původu.