Přispíváte na sociální málo či krátce? Nedostanete z II. pilíře nic

Praha - Další hřebík do rakve druhého pilíře důchodové reformy? I tak by se možná dala nazvat podmínka pro čerpání peněz z tohoto fondu. V případě, že člověk nesplní podmínky pro výplatu starobního důchodu od státu (základní podmínkou pro výplatu důchodu je příspěvek na sociální pojištění), nebude mít nárok nejen na státní penzi, ale ani na čerpání naspořených peněz v rámci druhého pilíře. Do konce června běží lhůta pro možnost vstoupit do tohoto druhu spoření pro osoby starší 35 let – účast je zatím velmi slabá.

Podmínkou pro výplatu důchodu je nyní povinnost přispívat na sociální pojištění po dobu 25 let. Pro ty, kteří budou odcházet do důchodu od roku 2018, však již platí lhůta 35 let. V praxi to bude znamenat, že kdo nebude přispívat na sociální pojištění, nedostane důchod - a to ať už na druhém pilíři participuje, či nikoli.

MF vysvětluje: Čerpání peněz z II. pilíře pouze „s podmínkou“

„Účastník, který vstoupí do reformy a nesplní podmínky nároku na starobní důchod od státu, by nedostal státní důchod, a nemohl tedy čerpat ani důchod z druhého pilíře. Nicméně stále platí, že prostředky na účtu ve druhém pilíři jsou předmětem dědictví. Pokud však podmínky výplaty důchodu nesplní občan, který do reformy nevstoupí, nedostane nic on ani jeho dědicové,“ uvedlo na svém webu ministerstvo financí.

Účast na novém penzijním spoření je zklamáním

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Za první čtyři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému teméř 32 000 lidí (v dubnu to bylo 9 610 klientů).

Vyplatí se vám vstup do II. pilíře? Poradí důchodová kalkulačka portálu ČT24.

Penzijní společnosti nicméně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí - současný výsledek je proto velkým zklamáním a ukázkou, že lidé novému systému nevěří. Pro osoby starší 35 let zbývá na vstup do druhého pilíře už jen sedm týdnů.

Názory na tento projekt se liší – analytici a finanční poradci ho podle serveru iHNED.cz považují za fiasko, zástupci penzijních společností však stále vzhlíží ke konci června a věří, že se účast zlepší.

„Nějaký nárůst ke konci toho období určitě bude, ale je absolutně nereálné, aby se ten výsledný počet jen blížil k plánovaným 500 tisícům klientů,“ říká Jan Macek, analytik společnosti Swiss Life.

„Počet lidí, kteří uzavírají důchodové spoření, se zvyšuje. V květnu, a především v červnu, čekám výrazný nárůst uzavřených smluv, protože se bude blížit konec prvního pololetí, kdy mají všichni starší 35 let poslední šanci na rozhodnutí, jestli důchodové spoření využijí, nebo ne,“ uvedl prezident asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda.

Vláda přemýšlí, zdali vstup pro starší osoby neprodlouží

Změny ve druhém pilíři nejsou ničím novým - například na Slovensku bylo lidem umožněno vystoupit. Nemělo to nijak destruktivní efekt, vystoupily desítky tisíc lidí - v systému však zůstalo více než 1,4 milionu lidí. Byla však jiná ekonomická situace.

Politici a prodloužení druhého pilíře:

  • „Podporujeme rozšíření časového období, a to zejména z důvodu, že vstup do druhého pilíře je celoživotní rozhodnutí s významnými důsledky,“ řekl Pavel Jirák, šéf KB penzijní společnosti.
  • „Nedomníváme se, že by to mělo nějaký větší smysl. Lidé by pouze dál odkládali svá rozhodnutí,“ potvrdil Tomáš Matoušek, šéf Penzijní společnosti České pojišťovny.
  • „Lidé nad 35 let mají dostatek času, aby se rozhodli,“ myslí si Aleš Poklop, šéf České spořitelny - Penzijní společnosti.
  • „Na zavedení a vysvětlení takto nového produktu a změnu myšlení lidí je necelého půl roku strašně krátká doba,“ upozornil Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisen penzijní společnosti.
  • „Jde o možný námět na debatu. Konkrétně až nastane odečet ze stavu ke konci června 2013,“ doplnil Karel Svoboda, šéf ČSOB Penzijní společnosti.
Druhý pilíř
Zdroj: ČT24

Jaké máme v Česku pilíře

I. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Důchody vyplácené státem
  • Průběžný systém - systém „pay as you go“
  • Solidarita pracujících s důchodci

II. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Doplňkový systém
  • Zhodnocování na finančních trzích
  • Vyplácení z osobního účtu - odvádíme pouze 25 procent z hrubé mzdy a dalších pět procent posíláme do námi vybraného fondu

III. DŮCHODOVÝ PILÍŘ          

  • Dobrovolný
  • Příspěvky z vlastního majetku
  • Klasické penzijní připojištění
  • Státní příspěvek