Pojem „dary moře“ dostal v Keni nový rozměr

Nairobi - V Keni dali výrazu dary moře nový význam. Tamní obyvatelé si postavili byznys na recyklaci odpadků, které nacházejí na mořských březích. Denně tam totiž doplují stovky starých plážových bot. Keňané je recyklují a vyrábějí z nich drobné zboží oblíbené i v zahraničí.

Než dopluly na břehy Keni, některé překonaly přes 6 000 kilometrů. Pláže africké země omývají vlny, které přinášejí odpadky až z Malajsie. Tady na ně ale čekají. Aby z nich mohli udělat hračky či třeba misky.

„Recyklujeme sandály, které sem plují ze severní i jižní části indického oceánu. Tady zaměstnáváme přes 50 lidí. Plánujeme zvýšit vývoz, protože objednávky narůstají. Asi dvě třetiny výrobků exportujeme, třetina zůstává pro místní trh,“ potvrzuje Julie Church, zakladatelka společnosti na recyklaci plážových bot.

Vyplavené žabky jako nový byznys (zdroj: ČT24)

Jakmile je zaměstnanci sesbírají z pláží, žabky převezou do hlavního města Nairobi. I když je vylovili z moře, tady je čeká další mytí - tentokrát je pracovníci tak vydrhnou, že boty získají zpátky svoje původní barvy. Pak už je stačí jen slepit, ořezat a vytvarovat. Výsledky jsou různé od zvířátek až po rámečky na fotky. Místní prodávají celkem 100 druhů výrobků. Zboží je stále oblíbenější na domácím trhu i v zahraničí.

„Je pěkné vědět, že tu lidé něco vyrábějí z recyklovaných surovin. Pomáhá to přírodě,“ říká návštěvník obchodu Peter Kemble.

Společnost vznikla proto, aby podporovala ochranu přírody i místní komunitu. Brzy už bude mít za sebou recyklaci celkem 400 tisíc tun bot. To je víc odpadu, než kolik ho za celý rok skončí ve spalovně z celé Prahy.