Státní dluhopisy ode dneška k mání

Praha - Další emise spořících státních dluhopisů je tady. Zájemci si je mohou objednat na téměř 1 400 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a České pošty. Ministerstvo financí upozorňuje, že termín pro nákup vyprší nejpozději posledním květnovým dnem - doba se však v případě velkého zájmu může zkrátit. Zatím jsou však ohlasy velmi rozdílné.

Prvotní zájem o spořicí státní dluhopisy byl podle informací České spořitelny obdobný jako u předchozích emisí dluhopisů. Dle mluvčí ČSOB Pavly Hávové byl však zájem ve srovnání s podzimní emisí nižší. Loni na počátku listopadu evidovalo ministerstvo financí za den a půl prodeje dluhopisů objednávky za 8,1 miliardy korun, před rokem na jaře to bylo 3,8 miliardy. První konkrétní údaje o objednávkách v rámci jarní emise zveřejní ministerstvo v úterý.

Z výnosů se bude platit daň 15 procent

V rámci nové emise budou majitelé dluhopisů z výnosů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká. Ministerstvo financí však podle svého šéfa Miroslava Kalouska přizpůsobilo novému zdanění i výnos.

Pokud bude velký zájem, skončí prodej dříve

„Pokud bude dosažen objem objednávek 20 miliard korun, ukončíme to dříve,“ uvedl dříve ministr financí Miroslav Kalousek.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1 000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Ministerstvo se připravuje i na další červnovou emisi

Současně dnes resort financí zveřejnil i podrobnosti k emisi střednědobých a dlouhodobých dluhopisů. Jejich aukci plánuje na 12. června a celkový objem se má vyšplhat až na osm miliard. Státní dluhopis ČR na léta 2013 až 2019 má mít výnos 1,50 procenta a dlouhodobější pro období 2013 až 2028 pak 2,5 procenta. Více informací o emisi najdete na stránkách ministerstva.