Dluhopisy zatím do státní pokladny přilákaly 7,5 miliardy

Praha - Češi si od včerejška do dnešního pravého poledne objednali spořicí státní dluhopisy za 7,5 miliardy korun. Jde o nižší částku než při rekordním zájmu loni na podzim, kdy ministerstvo financí za stejnou dobu evidovalo objednávky za více než osm miliard korun. Ovšem ještě loni na jaře si lidé za stejnou dobu objednali dluhopisy za 3,8 miliardy, takže současný zájem rozhodně nelze označit za malý.

„Ke dni 14. 5. (12:00) evidujeme objednávky spořicích státních dluhopisů v hodnotě cca 7,5 mld. Kč. Jedná se o předběžná čísla. Upisovací období trvá do 31. 5. 2013, nicméně ministerstvo financí jej může z důvodu vysokého zájmu předčasně ukončit.“

Zdroj: Facebook ministerstva financí

Dluhopisy si lidé mohou objednat na vybraných 1 400 pobočkách České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a České pošty, a to až do konce května. Ministerstvo ale upozornilo, že termín může zkrátit, pokud objednávky dosáhnou 20 miliard korun. Nově přitom bude třeba z výnosů dluhopisů zaplatit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Milionové objednávky nejsou výjimkou

U přepážky, která má prodej na starosti, se denně vystřídá jen pár lidí, většinou ale utratí statisíce korun. Částky jsou podle prvních odhadů vyšší než loni. „Tady na hlavní poště si včera objednalo dluhopisy osm lidí, v celkové hodnotě osm milionů,“ upřesnil mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Lukáš Vácha, obchodní ředitel Conseq:

„Jde o diverzifikaci věřitelské základy. Je ale třeba domácnostem zaplatit vyšší úrok než těm z řad institucionálních investorů.“

Ilustrační foto
Zdroj: Libor Fojtik/ISIFA

Podle zkušenosti z předchozích emisí se o cenné papíry vydáváné státem zajímají hlavně lidé nad padesát let. „Nejvíce nákupů bylo provedeno ve spodních intervalech 50 až 150 tisíc,“ doplnil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Dluhopisy si můžou koupit jak občané ČR, tak i cizinci. Možnost nákupu mají i občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Ministerstvo pak dluhopisy vydá 12. června. Zájemci si mohou vybrat z obdobné nabídky dluhopisů jako loni na podzim. K dispozici tak budou prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,46 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Posledně jmenovaný cenný papír je úročen podle míry inflace a kvůli dani u něj ministerstvo garantuje reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Komentář Lukáše Váchy (zdroj: ČT24)