Poslanci chtějí zlepšit postavení klientů mobilních operátorů

Praha - Poslanci schválili dvě novely z pera TOP 09 týkající se telekomunikací. Nejprve sněmovna posvětila novelu, která má zlepšit postavení klientů mobilních operátorů. Například při předčasném ukončení smlouvy na dobu určitou by klient doplatil jen část peněz, a pokud získal dotovaný mobil, pak jen rozdíl mezi dotovanou a skutečnou cenou. A současně poslanci schválili i novelu, podle níž by minimální počet poštovních poboček jednotlivých poštovních firem měla určovat svým nařízením vláda na návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Z návrhu „mobilního“ zákona vypadl výslovný zákaz sjednávání pokut za předčasné ukončení smluv na dobu určitou. Novela má také usnadnit vstup virtuálních operátorů na trh. Příští týden se v Česku představí už čtvrtý. V létě posléze startují další.

Novela se operátorům nezamlouvá

K návrhu má ovšem vážné výhrady Telefónica. „Stanovuje řadu omezení specifických jen pro oblast telekomunikačních smluv, která nemají obdoby v jiných oborech, například bankovnictví či energetice. Navíc část návrhu novely je v rozporu se zněním nového občanského zákoníku ohledně spotřebitelských smluv,“ přiblížil mluvčí firmy Hany Farghali.   

Podle mluvčí Vodafonu Markéty Kuklové jde o nesystémové opatření v rozporu s principy právního státu, které mimo jiné ignoruje tržní koncept množstevní slevy. „Novela posvěcuje porušování smluvních závazků a ve svém důsledku je diskriminační vůči slušným občanům, kteří své závazky ctí,“ dodala. „Sektor telekomunikací, ve kterém ceny neustále klesají, začíná být nejregulovanějším odvětvím podnikání nejen v ČR, ale i na úrovni EU,“ řekla k tomu mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

V první řadě novela odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl hospodářský výbor. Nakonec ji podpořilo 83 přítomných poslanců, hlavně z řad vládní koalice. Přidali se k nim i poslanci VV a někteří sociální demokraté. Nyní ji dostane k projednání Senát. Účinnosti má nabýt dnem vyhlášení.  

Jan Husák, navrhovatel zákona a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09

„Vzali jsme si model z Francie a považujeme jej za vyvážený… Předtím byli spotřebitelé nuceni hradit zbytek paušálu do konce smlouvy. Nyní to snižujeme pouze na pětinu vyrovnání závazku.“

Nakonec se poslanci přiklonili k mírnější podobě předlohy, ve srovnání s původním návrhem. Například z ní vypustili výslovný zákaz smluvních pokut pro případ předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou. Předkladatelé svůj návrh zdůvodňovali zejména tím, že klient je vůči operátorovi často v nevýhodném postavení. Od vstupu virtuálních operátorů na trh si předkladatelé novely slibují větší konkurenci, a tím i lepší služby a nižší ceny.

Schválená verze obsahuje i kompromisní pozměňovací návrh poslance Jana Husáka (TOP 09), který reagoval na vznesené připomínky. Husákův návrh stanoví zejména, že klient zaplatí při předčasném ukončení smlouvy jen pětinu součtu paušálů, které by zaplatil do konce trvání smlouvy, nebo pětinu sjednaných minimálních částek, které se zavázal provolat. Nyní lidé často musejí doplatit paušály v plné výši.

Jan Lodl, odborník na telekomunikace:

„Usnadnění změny operátora pomůže tomu, aby se trh v české republice stal konkurenčnějším.“

Spoření
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Novela současně také počítá s tím, že by operátoři měli jeden až tři měsíce před prodloužením smlouvy upozornit zákazníka na možnost ukončení závazku. Novela v předložené podobě naproti tomu zcela zakazovala automatické prodlužování smluv na dobu určitou, to se ale některým poslancům nelíbilo.

Novela obsahuje i úpravu uzavírání smluv na dálku a související předávání kompletních smluvních podmínek. Lidé by je měli dostat následně po telefonátu s prodejcem buď v elektronické, nebo listinné formě. Od předání kompletního znění podmínek pak poběží dvoutýdenní lhůta podle občanského zákoníku k odstoupení od smlouvy.

Poslanci dali zelenou poštovní novele

Poslanci zároveň schválili i tzv. poštovní novelu. Její předloha by měla být podle jednoho z předkladatelů Jana Husáka (TOP 09) pojistkou proti možnému živelnému rušení poštovních poboček hlavně na venkově. 

Naopak s úspěchem se nesetkal pozměňovací návrh Františka Sivery (ODS), který chtěl tyto body z novely vypustit. Ustanovení o nařízení vlády je podle něho nadbytečné. Dostupnost základních poštovních služeb je už od ledna stanovena vyhláškou, napsal v důvodové zprávě. 

Ilustrační foto
Zdroj: Libor Fojtik/ISIFA

Už v minulosti přitom Česká pošta uvedla, že má vlastní představu o poštovní síti a stanovený počet poboček by brala jen jako opravdu minimální hranici, ke které se zřejmě ani v budoucnu nepřiblíží. Pošta má v současnosti přes 3 200 poboček. Svaz měst a obcí se obává, že jejich minimální počet by mohl být až o 1 200 úřadů nižší. Pošta chce případnou redukci poboček se svazem vždy projednat.

Poslanecký návrh TOP 09, který pochválili i opoziční sociální demokraté, souvisí s loňskou vládní novelou poštovního zákona, která zrušila poslední monopol České pošty na doručování pohlednic a obyčejných zásilek. V Senátu poté vznikly kompromisní návrhy, které byly obsahově totožné s tím, co nyní podle předkladatelů navrhuje právě TOP 09. Senát ale na tyto návrhy nepřistoupil a novelu rovnou zamítl. Sněmovna ho pak přehlasovala a zákon prosadila. Tím byl od letošního ledna poštovní trh plně liberalizovaný a konkurence mohla začít doručovat i běžné dopisy do 50 gramů, na které měla do loňska pošta monopol.