Novým předsedou ČTÚ bude radní Jaromír Novák

Praha - Novým předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu bude další tři roky bývalý ředitel divize digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a současný radní ČTÚ Jaromír Novák, rozhodla vláda. Novák nahradí Pavla Dvořáka, kterému na konci dubna skončil mandát, řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Novák má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby pro výkon funkce nejlepší profesní předpoklady. Jeho úkolem bude mimo jiné dokončení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, která má umožnit příchod čtvrtého operátora. Ministr již dříve uvedl, že nenavrhne prodloužení mandátu Pavlu Dvořákovi, právě kvůli neúspěšnému ukončení aukce kmitočtů pro LTE. Dvořák zůstal řadovým radním.  

Novák: ČTÚ musí lépe chránit spotřebitele

Novák řekl, že v první řadě chce úspěšně dokončit aukci kmitočtů, která má za cíl zvýšit konkurenční prostředí a zajistit pokrytí i těch nejmenších obcí signálem vysokorychlostního mobilního internetu. „Důležitý je ale i současný tlak na všechny hráče na trhu, aby nabízeli své služby srozumitelně, jasně a bez malým písmem psaných právnických kliček,“ uvedl. Podotkl, že si přeje, aby byl ČTÚ transparentnější a lépe chránil spotřebitele.

Jaromír Novák
Zdroj: ČT24/ČTÚ

Jaromír Novák (33) vystudoval právo na Masarykově univerzitě v Brně a Fakultu informačního managementu na Univerzitě v Hradci Králové. V říjnu 2012 byl vládou jmenován do funkce člena Rady ČTÚ do roku 2017. 

V roce 2005 nastoupil na ministerstvo informatiky do odboru elektronických komunikací a po zrušení tohoto ministerstva přešel na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde posléze působil v pozici ředitele odboru elektronických komunikací a následně ředitele sekce digitální ekonomiky. Aktivně se podílel mimo jiné na vyjednávání tzv. telekomunikačního balíčku v době českého předsednictví v Radě EU v roce 2009.

Na novém předsedovi bude vypsání nové aukce kmitočtů, pro kterou úřad připravil podmínky. Nyní procházejí veřejnou konzultací. Výhrady k nim mají zejména stávající mobilní operátoři, podle nichž je diskriminují vůči možnému čtvrtému operátorovi, kterým se chce stát PPF. Novák bude muset také dokončit analýzy trhů vysokorychlostního internetu a mobilního volání a případná regulační opatření na těchto trzích.

Novým předsedou ČTÚ bude radní Jaromír Novák (zdroj: ČT24)

Energetické propojení Česka s Evropou brzdí nápory větrných elektráren

Premiér Petr Nečas po včerejším jednání vlády také oznámil, že na summitu Evropské unie příští týden podpoří dobudování vnitřního energetického trhu do roku 2014. Spolu s telekomunikacemi podle něj energetika patří mezi klíčové faktory českého hospodářství, ceny energií totiž ovlivňují konkurenceschopnost naší ekonomiky. Česko se chce taky do roku 2015 kompletně propojit s evropskými sítěmi. Českou přenosovou soustavu však ohrožují přetoky v době, kdy jedou na špičkový výkon větrné elektrárny u Baltského moře. Elektřinu pak musí přenést do místa spotřeby mimo jiné i přes českou síť. Ta by ale nápor nemusela vydržet a následoval by blackout.