Lepenková rakev? Ekologická vlna dorazila i do pohřebnictví

Hongkong – V Hongkongu skončil tradiční veletrh pohřebnictví. Výrobci i pohřební ústavy zde představují nové výrobky a služby, které nabízejí nové možnosti posledního rozloučení. Na veletrhu se navíc ukázalo, že aktuální vlna většího důrazu na čisté životní prostředí se nevyhýbá ani tomuto oboru. K dispozici je ekologická rakev či desetikilová lepenková rakev nezatěžující přírodu.

V dnešní době je samozřejmostí, že pohřební ústavy vyrobí rakev přesně na míru. Zákazníci přitom depresivní prostředí firem nemusí vůbec navštívit, návrhy lze poslat e-mailem či přes iPhone. „Stačí jakékoliv elektronické album, anebo návrh vytvoříme my sami. Vše záleží na přání pozůstalých. Když je práce hotova, pošleme rakev do výroby, a ta je tak za hodinu k dispozici,“ popsal proces zakladatel jedné z pohřebních společností Eckhard Kemmerer.

Byznys se smrtí se už dávno nezaměřuje jen na lidi, ale i na jejich domácí miláčky. Jelikož se najde dostatek lidí, kteří o zvířecí pohřební ceremonie stojí, i zde jsou možnosti v podstatě neomezené. „Máme tu řetězec obchodů s potřebami pro domácí miláčky, které nabízejí i pohřební služby. Naše urny můžete koupit už od 12 dolarů, rakve za 100,“ upřesnil Čch'ing Fo-ong Čchan. Pohřby, speciální rakve na zakázku či urny pro zvířata jsou přitom k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

V Hongkongu není kam pohřbívat

Rozhodnutí o tom, jak své blízké pochovat, není například v Hongkongu vůbec snadné. Je tu akutní nedostatek míst pro klasické uložení do země, chybí ale i kolumbária pro uložení uren. V současné době ve městě čeká na své místo posledního odpočinku kolem stovky tisíc zesnulých obyvatel města.

„Pohřebiště jsou tady v Hongkongu v současné době neskutečně drahá. Běžné metody pohřbu se z města prakticky vytratily,“ konstatoval šéf jednoho z místních pohřebních ústavů Scott Fong. Politické vedení města se proto rozhodlo dotovat pohřby do moře, které se pro mnoho tamních lidí stávají jedinou možností.

V roce 2010 v Hongkongu zemřelo více než 40 tisíc lidí a v roce 2020 se počítá, že tato čísla překročí padesátitisícovou hranici. Pohřební služby jsou proto přesvědčeny, že kremace a uložení urny doma bude jedinou možností, jak v budoucnu s nebožtíky naložit.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)