O budoucím uplatnění je třeba přemýšlet už na základní škole

Praha – Počet absolventů škol roste, míst pro ně ale ubývá. Jak ukázala analýza portálu Profesia.cz, týká se to středních i vysokých škol. Lze problémům s hledáním práce po absolvování školy nějak předcházet? Kateřina Jaroňová, marketingová ředitelka Profesia.cz, doporučuje už rodičům žáků na základních školách zabývat se tím, jakým směrem se bude jejich dítě dál profilovat. Sama ale přiznává, že předpovídat, po jakých oborech bude poptávka za deset i více let, až dítě absolvuje vysokou školu, je velmi složité – struktura oborů se totiž rychle mění. „Vezměme si, že deset nejžádanějších pozic v roce 2012 ještě v roce 2004 vůbec neexistovalo,“ uvedla Jaroňová v rozhovoru pro Studio ČT24.

Za posledních 12 měsíců zaměstnavatelé zveřejnili na pracovním portálu Profesia.cz 11 procent nabídek vhodných pro absolventy středních škol s maturitou, o rok dříve byl tento podíl 13 procent. Podíl nabídek pro absolventy magisterského studia je ještě nižší – jen devět procent (před rokem jich bylo 11 procent). Tento trend potvrdily i personální agentury.

„Počet volných pracovních míst pro absolventy klesá a jejich nezaměstnanost roste. Firmy upřednostňují již 'hotové' zaměstnance, do kterých nemusí na začátku tolik investovat. Hrozí tak, že vytvoříme ztracenou generaci, která už nikdy nenajde cestu na trh práce,“ varoval marketingový manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

„Pracovní trh nezvládá absorbovat velký nárůst absolventů nejen v ČR – celosvětově se mluví o ztracené generaci mladých lidí, kteří neměli šanci se zaměstnat. Vedle počtu je velkým problémem nesoulad ve studijních oborech a potřebách trhu práce. Evropa volá po technických oborech, stárnutím populace bude i velká poptávka po sociální a zdravotní péči,“ říká Kateřina Jaroňová, marketingová ředitelka Profesia.cz.

Halbrštát zároveň míní, že tento vývoj může ohrozit budoucí stav ekonomiky, protože „s odchodem nynější generace zkušených pracovníků do důchodu nebudou mít firmy kde hledat potřebné zaměstnance“.

Data serveru Jobs.cz ukazují na to, že počet míst pro absolventy se z výraznějších propadů v druhé polovině loňského roku posouvá do fáze stagnace. Proti loňskému dubnu byl letos počet míst vhodných pro absolventy o pět procent nižší, přesto se však drží nad úrovní z let 2009 a 2010, kdy kulminovala první vlna krize. Ve srovnání s předkrizovým obdobím je počet míst pro absolventy nyní poloviční.

Rozhovor s Kateřinou Jaroňovou (zdroj: ČT24)

Vývoj v posledních letech nicméně přinesl ještě jednu podstatnou změnu. Část pozic, které by dříve snadno obsadili lidé se středoškolským vzděláním, nyní spíše získají vysokoškoláci, ač to příliš neodpovídá jejich kvalifikaci, podotkl analytik Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Trojnásobek absolventů za deset let

Počet studentů vysokých škol se od roku 2001 zdvojnásobil na 400 000. S rostoucím počtem studentů se ztrojnásobil i počet absolventů, částečně i kvůli rozdělení studia na bakalářské a magisterské studium.

Ačkoliv v počtu lidí s vysokoškolským diplomem stále doháníme západoevropské země, určité zpomalení by nebylo od věci. „Není přirozené, abychom měli takový počet absolventů v poměru k počtu dětí, které se narodily před dvaceti pětadvaceti lety,“ poznamenala Jaroňová.

KDE NAJÍT UPLATNĚNÍ PO STŘEDNÍ ŠKOLE:

  • Administrativa
  • Obchod / Zákaznická podpora
  • Pojišťovnictví
  • Informační technologie
  • Pomocné práce

KDE NAJÍT UPLATNĚNÍ PO VYSOKÉ ŠKOLE:

  • Administrativa
  • Informační technologie
  • Obchod / Zákaznická podpora

Obecně platí, že firmy využívají absolventy v těch oborech, kde je buď nedostatek pracovní síly na trhu, nebo kde není vzdělání důležité.