Dnes slouží ke krytí dluhu, dříve financovaly opevnění proti Němcům

Praha – Spořicí státní dluhopisy jsou rozebrané, a proto ministerstvo financí objednávky předčasně ukončilo. Od pondělního rána do dnešního poledne se jich prodalo za 18,5 miliardy korun. Limit byl původně stanovený na 20 miliard a mělo se upisovat až do konce května. Stát přitom nevyužil možnost půjčit si od domácností poprvé – dluhopisy lidem nabízel třeba už v době první republiky.

V roce 1936 se Československo připravovalo na válku a podél ohrožené hranice s Německem stavělo bunkry a opevnění. Peníze na vybudování obranného systému si tehdejší vláda půjčila i od lidí – za pět týdnů vybrala pomocí mimořádných dluhopisů 3,5 miliardy korun.

Doba se sice změnila, peníze si ale od lidí vláda půjčuje znovu. Tentokrát už ne na obranu státu, nýbrž na financování státního dluhu. Zadlužení Česka totiž roste každou vteřinou asi o 3 500 korun.

Co lidi na investici do státních dluhopisů láká? Především relativní bezpečnost investice a výhodný úrok, který může dosáhnout až výše 3,5 procenta. Nejčastěji se prodávaly dluhopisy do 200 tisíc korun a nejvíc je kupovali lidé ve věkové skupině 50 až 60 let.

Ve srovnání s ostatními způsoby spoření je úrok, který střadatelům stát nabízí, zajímavý. Například u investice za 10 000 korun vynesou peníze uložené do pětiletých dluhopisů majiteli za rok 262 korun. V některých družstevních záložnách by možná vydělaly víc, ale za cenu vyššího rizika. Naproti tomu spořicí účty v bankách většinou nabízejí úrok jen kolem dvou procent. Jejich výhodou však je, že majitel může peníze vybrat kdykoliv.

Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, peníze tedy musí být připsány na účet distributora do 24. května. Předběžný celkový objem objednávek zveřejní ministerstvo počátkem příštího týdne, samotné dluhopisy vydá 12. června.