Slovinsko chce kvůli nízkému ratingu žalovat agenturu Moody's

Lublaň – Slovinsko chce podle premiérky Bratušekové podat žalobu na ratingovou agenturu Moody's, protože na začátku měsíce během emise slovinských státních dluhopisů v USA snížila hodnocení závazků země do spekulativního pásma. To znamená, že do slovinských dluhopisů nesměly investovat například penzijní fondy.

„Uvažujeme o právních opatřeních proti Moody's a já osobně se k tomu přikláním,“ uvedla Alenka Bratušeková v deníku Večer. „Neoprávněně se vložila do emise slovinských státních dluhopisů a něco takového by neměla smět žádná ratingová agentura,“ poznamenala premiérka.

Moody's 30. dubna snížila hlavní dlouhodobý rating země do spekulativního pásma – do dluhopisů v tomto pásmu už nesmí investovat velcí institucionální investoři jako penzijní fondy. Agentura jako důvod svého rozhodnutí označila bankovní sektor země a stav vládních financí – Slovinsko se totiž potýká s bankovní krizí a musí zavádět reformy, aby odvrátilo nutnost mezinárodní pomoci.

Lublaň pak 1. května přechodně přerušila emisi dluhopisů denominovaných v dolarech, které jí měly zajistit další peníze. Vláda údajně před vydáním bondů zkontaktovala Moody's, nic ale podle premiérky nenaznačovalo, že se slovinský rating změní. Slovinsko nakonec dluhopisy k prodeji nabídlo a podařilo se mu shromáždit požadovanou sumu.

V pátek snížila rating Slovinska konkurenční agentura Fitch. Devizové závazky Slovinska ale na rozdíl od Moody's dál hodnotí známkou v investiční kategorii.