Hodinové manžele a manželky si lidé objednávají stále častěji

Praha – Pomoc v domácnosti, hlídání dětí nebo práce na zahradě. To, co si dříve objednávali lidé hlavně v Praze, dnes chtějí i domácnosti v menších městech. A je to vidět i na cenách. Ty se, pokud jde o různé typy služeb, liší region od regionu. Vedle takzvaných hodinových manželů a manželek si zákazníci mohou objednat i odborně vyškolené síly, které mají za sebou rekvalifikační kurz – umí to s mopem a rozeznají 35 základních povrchů materiálů.

Nejčastěji si zákazníci objednávají službu na pravidelný týdenní úklid domácnosti. Kratší návštěvy než tři hodiny ale agentury odmítají. Cesta do bytu navíc nesmí trvat déle než samotný úklid. Samozřejmostí je pojištění proti poškození věcí.

Větší zájem o služby přímo do domu – například dovoz nákupu – zaznamenávají velcí obchodníci. Když ji doplníte objednávkou kuchaře, můžete například pozvat přátele a čas dříve strávený nakupováním a vařením věnovat jim.

Tříchodové menu od italského šéfkuchaře vyjde na 1 500 korun na osobu. „Službu nabízíme tak dva nebo tři roky, je to něco, co je stále oblíbenější,“ pochvaluje si kuchař a majitel restaurace Riccardo Lucque.

Vedle hodinových manželů se začínají prosazovat hodinové manželky

O služby tzv. hodinových manželů je v Česku v posledních pěti letech obrovský zájem. Řada řemeslníků nebo zedníků přišla v době krize o práci, a proto začali pomáhat v domácnostech. Důvod je jednoduchý – jen málokterému muži se chce večer po práci montovat nábytek. A navíc ne každý to dnes ještě umí.

Podobně jsou na tom i ženy, které buď neumějí domácí práce anebo jim prostě nechtějí věnovat čas – raději jej tráví s rodinou nebo se věnují koníčkům. A tak se objevují první hodinové manželky, které vyperou, vyžehlí a uvaří. Objednávají si je ženy i muži.

Domácí práce si Češi stále častěji objednávají (zdroj: ČT24)

CO LZE OBJEDNAT A KOLIK TO STOJÍ?

Za kompletní úklid domácnosti, který zahrnuje vysávání, vytírání, utření prachu a žehlení, chtějí firmy v Praze v průměru 150 až 180 korun na hodinu. V menších městech se ceny pohybují od 100 do 150 korun.

Pokud chcete ušetřit a spokojíte se s „amatérem“, můžete si objednat třeba některého ze studentů či seniorů, kteří nabízejí své služby na internetu. Za kompletní úklid si účtují jen 50 až 70 korun na hodinu.

Jednou z nejvyhledávanějších služeb je hlídání dětí. Specializované agentury s vyškolenými zaměstnanci v Praze vaše ratolesti pohlídají v průměru za 180 korun na hodinu. V menších městech pohlídají děti třeba studentky – v takovém případě stačí 100 korun na hodinu i méně.

Pokud děti potřebují pomoci s učením, musejí rodiče sáhnout hlouběji do peněženky. Doučování běžných předmětů, tedy například matematiky, češtiny nebo přírodovědy, vyjde v Praze průměrně na 200 korun za hodinu. Jestliže jde o doučování jazyků, musí si rodič ještě připlatit – ceny se pohybují od 350 do 500 korun za hodinu. Mimo hlavní město je cena doučování i o několik desítek korun nižší.