Přes osm tisíc Francouzů odvedlo státu více, než si vydělalo

Praha - Tisíce Francouzů zaplatily loni na daních větší částky, než během celého roku vydělaly. Důvodem této nerovnosti je jednorázová milionářská daň. Prezident François Hollande ji zavedl pro lidi, jejichž majetek je vyšší než 1,3 milionu eur. Státu pak měli odevzdat tři čtvrtiny příjmu. Informoval o tom francouzský deník Les Echos.

Prezident Françoise Holland sliboval tzv. milionářskou daň voličům už před volbami, jako jeden z receptů na uzdravení ekonomiky. Její zavedení přitom proběhlo velmi rychle a krátce po svém zvolení zvýšil bohatým daň z příjmů z 50 až na 75 procent.

François Hollande

„Mám úkol vyvést Francii z krize. A na to použiju veškeré prostředky. Jak jsem řekl, mám celou bednu s nářadím.“ 

Ovšem za daň pro bohaté sklidila francouzská hlava státu ostrou kritiku. Jak z řad opoziční pravice, tak i od úspěšných Francouzů. Mnoho lidí uteklo před vysokým zdaněním do zahraničí, především do sousední Belgie. Na seznamu daňových exulantů se vyjímá třeba slavná francouzská hvězda Gerard Depardieu, který prohlásil: „Odcházím, protože se domníváte, že jinakost a nadání je třeba potrestat.“ 

„Existuje riziko, že daň pro nejbohatší Francouze bude znamenat přesun těchto osob a dokonce i úspěšných firem do zámoří. Těmto společnostem to pak pomůže, aby nastartovaly své zisky a produktivitu,“ uvedla pro ekonomický kanál CNBC ekonomka firmy Capital Economics Jennifer McKeownová.

Vysokou daňovou sazbu označila loni v prosinci za nespravedlivou i Ústavní rada, což je obdoba českého ústavního soudu. Kabinet poté musel ustoupit a v novém návrhu snížil sazbu na 66,6 procenta. Loni kvůli této dani zchudlo více než osm tisíc francouzských domácností.

Podle dopisovatele listu Le Monde Fabrice Martina Plichty není odliv bohatých lidí po vzoru herce Depardieua nijak zásadní a spíše se týká několika desítek rodin. Jejich další zdanění by však podle něj bylo kontraproduktivní.