Virtuálních operátorů přibývá. Ten nejnovější je pro rodiny

Praha – Na českém trhu přibyli za poslední týden hned tři noví virtuální operátoři. Jako poslední své služby rozšířil obchodní řetězec Tesco. I on chce přitom získat ve vyostřeném konkurenčním boji na mobilní scéně co možná nejvíc zákazníků. Služby virtuálních operátorů už využívá téměř čtvrt milionu lidí.

Největší vydavatelství v Česku už svého virtuálního operátora mají. Ringier přišel jako vůbec první se svým Blesk Mobilem loni v listopadu. Minulý týden se přidala Mafra s Mobilem.cz. Teď je to Tesco. „Tesco Mobil je zaměřen na komunity a rodiny. To znamená, že nejvýhodněji by ta nabídka měla vyjít pro rodinné příslušníky,“ konstatovala generální manažerka Tesco Mobil Lucie Hadaričová. 

Řetězec se chce zaměřit především na majitele zákaznické karty Clubcard, kterých jsou v Česku asi dva miliony.

Díru na trhu hledá ale i konkurence - nabízí například zdarma internet

„Hlavní cílovou skupinou jsou mladí lidé ve věku 15 až 25 let. To jsou právě ti, kteří jsou v on-line světě neustále,“ podotkl mluvčí Mobil.cz a odborník na telekomunikace Jan Lodl. 

Tuzemský mobilní trh hlásí nový přírůstek (zdroj: ČT24)

O mobilní služby pak rozšiřuje své portfolio telekomunikační firma GTS. „Pro naše zákazníky, což jsou primárně firmy, instituce a živnostníci, je důležité, aby měli jednoho partnera pro poskytnutí všech služeb,“ řekl generální ředitel GTS Czech David Šita. 

Cenovou válku začala Telefónica, která jako první snížila cenu neomezených tarifů. Jen pár dní na to svou nabídku upravil i T-Mobile a Vodafone. „Kde už nedošlo k tak velkému skoku, jsou menší tarify nebo předplacené karty. Toto místo teď vykrývají virtuální mobilní operátoři,“ poznamenal odborník na mobilní technologie Jiří Peterka. 

Virtuální operátoři využívají sítě Telefóniky nebo T-Mobilu. Ti už také jednají s dalšími společnostmi. Konkrétní být ale nechtějí. „To samozřejmě nemůžu s ohledem na uzavřené dohody o mlčenlivosti nijak komentovat,“ uvedl expert na velkoobchodní vztahy v T-Mobilu Petr Misík. 

image_469068
Zdroj: ČT24

Nejvíc virtuálních operátorů funguje v Německu, jež následuje Nizozemsko a Velká Británie. Česko je na tom s pěti operátory stejně jako Irsko nebo ještě loni Slovensko. Tam ale dva z pěti virtuálních operátorů konkurenční boj neustáli a skončili.