Velká slovenská účtenková loterie: Vyhrajte skoro půl milionu

Bratislava - Slovensko připravuje novou loterii. Vstupenkou do slosování přitom bude speciální kód na účtence od jakéhokoli nákupu. Stát si od tohoto kroku slibuje zásadní zlepšení výběru daní. Podle odhadů jen na DPH přichází ročně asi o 25 miliard.

„Snažíme se vnést do boje s daňovými úniky i prvek hry. Já věřím, že Slováci jsou hraví a mají hry rádi,“ vysvětluje účel nové loterie slovenský ministr financí Peter Kažimír. Spustit ji chce už letos v září. Losovat se bude deset účtenek každých 14 dní a hlavní vítěz získá v přepočtu 450 000 korun. 

Každá účtenka pak bude mít v loterii stejnou váhu a nerozhoduje, jestli si dotyčný koupil limonádu za dvě eura nebo elektroniku za tisíce. Zákazníci se budou moci do losování hlásit zdarma na pobočkách loterijní společnosti Tipos, přes její webové stránky nebo SMSkou. Stačí zadat kontaktní údaje a číslo pokladního dokladu. 

Dražší nákupy zřejmě loterie příliš nepostihne

Ekonomové předpokládají, že do loterie budou lidé hlásit hlavně menší nákupy. Při větších sumách je ale stejně bude lákat nižší cena na úkor nezaplacené daně z přidané hodnoty. „Tam se nedá očekávat nějaký veliký přínos. Cílem kampaně je spíš naučit lidi zodpovědnosti, že skutečně je daně potřeba platit,“ říká ekonomický analytik Slovenské akademie věd Vladimír Baláž. 

Podle opozice však kabinet udělal zásadní chybu, když loni některé daně zvýšil. A samotnou loterií to už teď nezachrání. „Úspěšné firmy se začínají přesouvat pryč ze Slovenska a momentálně je u nás nižší daňový výběr než před rokem,“ argumentuje poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Vláda ovšem čeká, že díky hře prázdnou pokladnu alespoň částečně naplní. Obchodníci se podle ní budou bát a přestanou placení daní obcházet falešnými nebo stornovanými účtenkami. Při odhalení opakovaného podvodu totiž hrozí rovnou odebrání živnostenského listu.