Na pražskou burzu vstupuje nový člen – Raiffeisen Centrobank AG

Vídeň/Praha – Burza cenných papírů Praha bude mít šestnáctého člena – společnost Raiffeisen Centrobank AG, která patří k největším obchodníkům s cennými papíry v Rakousku. Raiffeisen Centrobank je zároveň třetím členem pražské burzy, který bude své obchody realizovat ze sídla mimo území České republiky. Prvními dvěma jsou banka Erste Group a pojišťovna VIG, obě též z Rakouska.

Burza cenných papírů nedávno vyhlásila pobídkový program pro nové členy, od něhož si slibuje oživení obchodů a posílení likvidity trhu. Prvním pěti zájemcům bude dočasně odpuštěn roční členský poplatek 460 000 korun. Nabídka je platná do 30. 6. 2014 a v případě zájmu může být prodloužena.

„Jsem rád, že se nám podařilo získat nového zahraničního obchodníka takto významného jména. Bude to zcela jistě přínos pro náš trh a pevně věřím, že se pražská burza zařadí mezi atraktivní investiční příležitosti pro klienty Raiffeisen Centrobank“, sdělil Petr Koblic, generální ředitel holdingu CEE Stock Exchange Group a Burzy cenných papírů Praha.

„Je to krok správným směrem. Ale je to hrozně málo a je to šíleně pozdě“, řekl v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 analytik SAXO Bank Radim Dohnal. Tendence ke globalizaci a většímu propojení finančních trhů je podle něj zřejmá už deset let, pražská burza ale udělala první krok až nyní.

Objem obchodů klesá

Raiffeisen Centrobank AG je členem mnoha významných evropských burz, např. Deutsche Börse Group, burzy ve Vídni, Londýně, Budapešti či Varšavě, EUREX, EUWAX a jiných.

Vypořádání obchodů uzavřených na pražské burze bude pro společnost Raiffeisen Centrobank AG zajišťovat v roli tzv. clearing agenta banka Raiffeisenbank, účastník Centrálního depozitáře cenných papírů (CDCP).

Komentář Radima Dohnala (zdroj: ČT24)

Jak upozornil server Patria Online, v loňském roce klesaly objemy obchodů na pražské burze oproti roku 2011 ve všech měsících kromě února. Tento trend pokračoval i v prvních čtyřech měsících letošního roku, kdy měsíční objemy obchodů za leden až květen v průměru klesly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 35 procent.