Bez peněz do hospody klidně vlez, ale pak si to odpracuješ

Terrassa - Vyrazit do restaurace a najíst se i bez peněz, od března realita v jednom španělském podniku. Jeho zakladatelé totiž chtěli podpořit lidi v zemi těžce postižené krizí, kde práci nemá už přes šest milionů obyvatel. Princip je jednoduchý, místo placení si svůj oběd odpracují.

Restaurace La Trobada ve městě Terrassa v Katalánsku funguje tak, že nejdříve vás číšník hodinu obsluhuje a pak se posadí k vedlejšímu jako zákazník. Restauraci zřídila místní radnice spolu se zhruba 30 charitativními organizacemi. Hlavním účelem je podpořit lidi, kteří dlouho nemají zaměstnání, a zároveň u nich udržet pracovní návyky. 

Xavier Casas, manažer restaurace

„Nejsme jako charita, kde se rozdávají polévky. Ty jsou teď taky důležité, ale my se zaměřujeme na jinou věc: Chceme, aby lidi bez práce zůstali aktivní, měli nějaký sociální kontakt a trochu si zvedli sebevědomí. Aby to nevzdávali a dovedli se zase postavit na vlastní nohy.“

Restaurace, kde si peníze na jídlo odpracujete (zdroj: ČT24)

V restauraci se servíruje denně asi 70 jídel, polovinu z toho platí běžní zákazníci a tu druhou si místní strávníci odpracují. Podle odhadů provozovatelů by se letos mělo v restauraci protočit 150 až 200 dobrovolníků. Mohou v ní totiž fungovat jen tři měsíce. Pokud ale během té doby nenajdou místo, nabídnou jim charitativní organizace jinou dobrovolnickou práci.  

Na dobrovolníky z Terrassy ale i tak čeká tvrdá konkurence. Nezaměstnanost je ve Španělsku na rekordních číslech. Bez práce je totiž přes 27 procent lidí a domácností, kde nemá nikdo zaměstnání, už jsou skoro dva miliony.