Terrassa - Vyrazit do restaurace a najíst se i bez peněz, od března realita v jednom španělském podniku. Jeho zakladatelé totiž chtěli podpořit lidi v zemi těžce postižené krizí, kde práci nemá už přes šest milionů obyvatel. Princip je jednoduchý, místo placení si svůj oběd odpracují.
Bez peněz do hospody klidně vlez, ale pak si to odpracuješ
Restaurace La Trobada ve městě Terrassa v Katalánsku funguje tak, že nejdříve vás číšník hodinu obsluhuje a pak se posadí k vedlejšímu jako zákazník. Restauraci zřídila místní radnice spolu se zhruba 30 charitativními organizacemi. Hlavním účelem je podpořit lidi, kteří dlouho nemají zaměstnání, a zároveň u nich udržet pracovní návyky.
Xavier Casas, manažer restaurace
„Nejsme jako charita, kde se rozdávají polévky. Ty jsou teď taky důležité, ale my se zaměřujeme na jinou věc: Chceme, aby lidi bez práce zůstali aktivní, měli nějaký sociální kontakt a trochu si zvedli sebevědomí. Aby to nevzdávali a dovedli se zase postavit na vlastní nohy.“
V restauraci se servíruje denně asi 70 jídel, polovinu z toho platí běžní zákazníci a tu druhou si místní strávníci odpracují. Podle odhadů provozovatelů by se letos mělo v restauraci protočit 150 až 200 dobrovolníků. Mohou v ní totiž fungovat jen tři měsíce. Pokud ale během té doby nenajdou místo, nabídnou jim charitativní organizace jinou dobrovolnickou práci.
Na dobrovolníky z Terrassy ale i tak čeká tvrdá konkurence. Nezaměstnanost je ve Španělsku na rekordních číslech. Bez práce je totiž přes 27 procent lidí a domácností, kde nemá nikdo zaměstnání, už jsou skoro dva miliony.