JAR: Chcete darovat orgány? Zdarma získáte luxusní oblečení

Kapské město - V Jihoafrické republice otevřeli světově unikátní butik. Luxusní zboží, které sem dodávají místní nejlepší návrháři, si tu lidé nemůžou koupit za peníze, ale jen za slib, že se stanou případnými dárci orgánů. Tamní organizace dárců orgánů tak chce významně zvýšit počet lidi ochotných své orgány darovat. V současnosti je jich v zemi totiž naprosté minimum.

„Na nové orgány teď čeká v Jihoafrické republice přes čtyři tisíce lidí. Jen u třech stovek je zatím šance, že se dočkají ještě letos. Zbytek má velmi malou šanci, někteří už čekají i devět let. Je to opravdu zoufalá situace,“ vysvětluje svůj záměr ředitel komunikace firmy Organ Donor Foundation of South Africa Jooste Vermeulen. 

Jako možní dárci orgánů jsou v současné době v zemi registrovány jen asi dvě desetiny procenta tamní populace. „Nabízíme tady lidem možnost darovat život. A to doslova. Sama jsem se chtěla stát dárcem a tohle je jedinečná možnost. A to zdaleka nejen pro mě a moji rodinu. Myslím, že to má velký smysl,“ říká módní návrhářka Erin Jegelsová. 

Orgánový butik v USA (zdroj: ČT24)

Organizátoři akce doufají, že se během příštích let povede rozšířit seznam dárců až na půl milionu, tedy asi jedno procento populace. Akce přitom zatím vzbudila silný zájem. Jen za pár dní se nově registrovalo 80 lidí.