Na Hradě se platí lépe, než má. Díky „černým duším“

Praha – V české státní správě v posledních dvou letech platy klesaly nebo byly zmraženy. Hradu se to ovšem netýkalo. V době, kdy byl prezidentem Václav Klaus, tam průměrné platy naopak trvale rostly. Kancelář prezidenta republiky totiž uváděla vyšší počet zaměstnanců, než kolik jich na Hradě opravdu pracovalo. Informoval o tom deník Právo. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je takový postup zákonný, i když není etický. Podobná praxe probíhá podle ministra i v jiných institucích. Jedná se ale o „boj, který nelze vyhrát“.

Pracovníci dostali na Hradě před dvěma lety o 10 procent méně. Řada z nich si ovšem přesto platově polepšila - díky triku. Podle tabulek dělalo v roce 2012 na Hradě 114 lidí, ve skutečnosti jich ale bylo 87. Průměrná mzda se tak vyšplhala na 47 357 korun. Rozpočtem stanovený plat pro tuto instituci byl převýšen o více než 11 tisíc korun, upozornilo Právo. 

Kalousek: Je to úmysl a možnost, jak získat tučné odměny

K záležitosti se vyjádřil i ministr financí. Podle Kalouska ale nejde o porušení předpisů. „Není to nic proti zákonu, platí nějaká systemizace, oni mají nějaká místa daná tabulkou a na ta berou rozpočtové prostředky. Těch lidí tam mají úmyslně méně, aby si mohli dávat obrovské odměny. V souladu se zákonem to je, v souladu s etikou a mravností to není,“ řekl deníku ministr. 

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kalousek podotkl, že Hrad vždy vysvětlí, proč nemá stav naplněný, a slíbí, že dojde k nápravě. „Je to bohužel běžný fígl. Peníze na odměny jsou často z těchto 'černých duší',“ řekl ministr. 

Ministr financí se chce vyhnout „mocenskému zápasu“

Podle Kalouska by zásah ze strany vlády vypadal jako „laciný mocenský zápas“. „Kancelář prezidenta, stejně jako kapitoly Ústavního soudu či NKÚ, jsou tzv. prioritní rozpočtové kapitoly, kde vláda není suverénem. Tím je zde sněmovní rozpočtový výbor. Není možné připustit, aby docházelo k ovlivňování moci, což platí zejména u Hradu,“ poznamenal Kalousek. 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Hradní kapitola státního závěrečného účtu prošla přitom letos sněmovním rozpočtovým výborem bez problémů, připomnělo Právo. Projednávání této kapitoly totiž bývá formální. Člen výboru Jiří Dolejš (KSČM) volá proto po důkladných personálních auditech, jež by odhalily, kolik je v každém úřadě třeba zaměstnanců.