Státy Perského zálivu chtějí učebnice nahradit tablety

Káhira - Egypt se dočkal svého prvního tabletu s názvem Inar. Za jeho vývojem a výrobou stojí tamní elektronická společnost Katron. První dodávky budou směřovat do škol. Ministerstvo chce totiž nahradit zastaralé učebnice moderními tablety. Podobný vzdělávací projekt připravuje pro své studenty i několik sousedních států v Perském zálivu.

Prvních tabletů egyptské výroby se dočkají všichni studenti bez výjimek. Tento krok je totiž součástí projektu národního vzdělávání. „Po revoluci bylo v Egyptě nutné posílit vzdělávací systém. Aby byl efektivní, hledalo ministerstvo něco, co může dát studentům místo klasických učebnic. A tak jsme vytvořili tento tablet, který tu vidíte v různých fázích vývoje,“ prohlásil vedoucí konstrukčního oddělení v Katronu Abdel Hamid.

Tablety mají zbavit studenty nepraktických sešitů a nudných učebnic. Cena se pohybuje v přepočtu kolem 220 dolarů (přes 4 tisíce korun). Z velké části ji ale dotuje ministerstvo školství. „Snažíme se udělat něco pozitivního pro zemi a pro její současnou situaci, a dá-li Bůh, budeme úspěšní,“ konstatoval jeden z výrobních inženýrů.

Společnost se chce zaměřit i na spolupráci s dalšími zeměmi - především v Africe a na Středním východě. „Co se týče zahraniční poptávky, tak máme na tablet zakázky ze Saúdské Arábie, Kataru nebo Kuvajtu. A v kontaktu jsou s námi všechny okolní země, i jim je samozřejmě náš tablet k dispozici,“  poznamenal Hamid.

Firma Katron je v současné době schopná vyrobit denně na 300 tabletů, do budoucna chce ale svoje kapacity výrazně navýšit.

Egypt se dal na tablety (zdroj: ČT24)