Češi chtějí za své nemovitosti příliš, mohou na to doplatit

Praha – Řada Čechů se snaží prodat své domy a byty až o polovinu dráž, než je skutečná hodnota jejich nemovitostí. Často se totiž snaží zhodnotit vlastní práci, citovou vazbu k objektu nebo dobře neodhadnou, jak se situace na realitním trhu mění. Vychází to z údajů společnosti Eurodražby.cz. Nabízené nemovitosti, které nikdo nekupuje po delší časové období, se přitom znehodnocují. Lepší variantou tak je vyhledat odhadce ceny.

Většina Čechů v současné době své nemovitosti nadhodnocuje. Podle předsedy představenstva Eurodražby.cz Radima Hasmana lidé často koupili nemovitost v době realitního boomu za vysokou částku, posléze do ní investovali a vytvořili si k ní rovněž citovou vazbu. Právě z těchto důvodů ale nedokážou cenu správně určit. 

Lidé často s prodejem nespěchají - hlavně chtějí nemovitost prodat co nejdráž. „Logické to určitě je, ale nese to s sebou důsledky. Pokud se nemovitost nabízí na realitním trhu dlouho, tak se znehodnocuje,“ upozornil Hasman. S tímto přístupem může trvat prodej i v řádu několika let, kdy cena znatelně klesne. 

„Jak cenové mapy, tak ta nabídka, která je v současné době na realitním trhu, příliš nekorespondují s reálnými cenami, kterých je možné nakonec dosáhnout,“ prohlásil Hasman s tím, že lidé by se měli raději obrátit na odborníka, který se na realitním trhu pohybuje. Ten jim pak může pomoci prodej zároveň zprostředkovat. 

Bydlení
Zdroj: ČT24

Neoslovujte více realitních kanceláří najednou, radí Hasman

Služba realitní kanceláře ovšem něco stojí. „Pokud se obrátíte na jednu realitní kancelář, měl by to být ideální stav. Pokud jich ale oslovíte několik, přidají si k tomu profit. Nemovitost se pak nabízí za několik různých cen, různými kancelářemi, a to pak nepůsobí dobře,“ konstatoval Hasman. 

Nejběžnější způsob, jak si s prodejem poradit, je sehnat si odhadce. Podle Hasmana ale není automatické, že jsou všichni stejně zkušení. Přesto považuje pomoc takového odborníka za nejlepší variantu. Prodat nemovitost lze i pomocí elektronické dražby. „Začátek byl před několika měsíci, nemovitostí se prodalo několik desítek, možná stovek, takže zatím těžko hodnotit,“ dodal Hasman.

Komentář Radima Hasmana (zdroj: ČT24)