Šňůra prognóz potvrdila horší zprávy pro českou ekonomiku

Paříž - Také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se přiklonila k horšímu výhledu české ekonomiky pro letošní rok. Podle organizace Česko klesne o jedno procento, ještě v listopadu přitom předpovídala růst o 0,8 procenta. A horší vyhlídky pro českou ekonomiku předpokládají také Evropská komise, ministerstvo financí nebo třeba ČNB.

Dobrou zprávou ale je, že tuzemská ekonomika se probudí k životu už příští rok, kdy podle OECD poroste o 1,3 procenta. I to je však nižší číslo, než se kterým organizace původně počítala.

OECD doporučuje Česku „vytisknout si peníze“

Podle OECD by Česká centrální banka (ČNB) měla uvažovat o kvantitativním uvolňování měnové politiky. Poukazuje přitom na to, že spotřebitelské ceny pokračují v poklesu a základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je skoro nulová.

V rámci prognóz jiných významných domácích a mezinárodních institucí ovšem výhled OECD patří k těm nejméně optimistickým. České ministerstvo financí letos čeká stagnaci hrubého domácího produktu, stejně jako únorový výhled Evropské komise. Česká národní banka v letošním roce předpokládá pokles o 0,3 procenta. Naopak s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta letos počítá Mezinárodní měnový fond.

Komentář Vladislava Severy (zdroj: ČT24)

„Podnikatelé v České republice jsou stále konzervativní a nevěří, že by česká ekonomika v horizontu šesti až dvanácti měsíců dokázala růst. Takže spíš předpokládají, že bude stagnovat nebo bude mírný pokles,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner transakčního poradenství Ernst & Young.

OECD: Pesimismus bude panovat i na zbytku evropské půdy

Současně OECD ve své zprávě snížila i výhled růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta. Globální růst by měla podle prognózy podpořit americká ekonomika. Oživování světové ekonomiky má narušit prohlubující se ekonomický pokles v zemích eurozóny. Ještě v listopadu přitom OECD odhadovala letošní globální růst na 3,4 procenta. 

Eurozóna
Zdroj: ČT24/ČTK

Eurozóna by měla letos výrazněji prohloubit pokračující recesi. Její ekonomika tak podle OECD oslabí o 0,6 procenta po loňské půlprocentní ztrátě. Před půl rokem OECD čekala pro měnovou unii nepatrný pokles kolem 0,1 procenta a před rokem ještě odhadovala pro letošek téměř jednoprocentní růst. Vše by se mělo obrátil k lepšímu v příštím roce, kdy se v eurozóně čeká 1,1procentní růst.  

Propad ekonomiky v rámci eurozóny má mít na svědomí zhoršení vývoje zejména ve Francii a Itálii, ale také v Nizozemsku. Naopak evropský ekonomický lídr Německo si letos zachová růst 0,4 procenta a příští rok vyrazí nahoru tempem 1,9 procenta.

Pier Paol Padoan, hlavní ekonom OECD

  • Ekonomická rizika v zemích eura se konečně začala zmírňovat. 
  • Ústup dluhové krize ovšem může vést k únavě z reforem.
  • „Co se týče Evropy, máme obavy z nástupu sebeuspokojení. To je pro Evropu nové riziko.“
  • Je nutné řešit problémy evropského bankovního sektoru, protože ty brání obnově normální úvěrové aktivity.

Co se týče světové ekonomiky jako celku, předpovídá OECD pro rok 2014 zrychlení růstu na čtyři procenta. Největší světová ekonomika, tedy Spojené státy, letos podle nového odhadu zpomalí na 1,9 procenta, napřesrok ale americký hrubý domácí produkt stoupne o 2,8 procenta. Má tak jít o nejrychlejší tempo od roku 2005.