Poprvé v Česku: Makléři se budou zodpovídat za rizikové obchody

Praha - Společnost Capital Partners (nyní CLMT) musí svým bývalým klientům zaplatit zhruba 2,85 milionu korun za to, že je poškodila rizikovými obchody s akciemi. Jde přitom o první podobné rozhodnutí o přímé vině obchodníka s cennými papíry vynesené českým soudem, v tomto případě rozhodl Městský soud v Praze. Rozhodnutí zatím není pravomocné, firma se proti rozsudku může odvolat. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

První úspěch v sérii žalob proti společnosti Capital Partners si připisují dva klienti zastupovaní právničkou Věnceslavou Holubovou. Podle ní se přitom jedná o zásadní zlom. Až do nynějška totiž firma tvrdila, že má „neprůstřelné smlouvy“, takže klienti proti ní nemají šanci.

Podle Capital Partners byla vina na straně investičních zprostředkovatelů, kteří měli nést odpovědnost za škodu způsobenou klientům. Ovšem tyto argumenty soud neuznal a dal za pravdu poškozeným klientům, podle nichž statutární orgány společnosti a jimi řízené osoby porušily povinnosti při správě cizího majetku a předpisy o pravidlech hospodářské soutěže.

Věnceslava Holubová, právnička klientů

„(Capital Partners) slibovali, že jim zhodnotí peníze a že vydělají 20 až 30, někdy 50 procent.“

Ztráty bývalých klientů Capital Partners podle šéfredaktora portálu Investičníweb.cz Petra Novotného vycházejí také z toho, že český kapitálový trh je mladý a investoři nemají tolik zkušeností.

Firma měla zákazníky uvádět v omyl

Capital Partners dle soudu uvedla klienty v omyl, a současně potvrdil zejména nadměrné obchodování a nediverzifikaci rizika. Celkem na společnost Capital Partners podalo žalobu až třicet klientů. Ti od ní požadují zpět desítky milionů korun. Firma v minulosti patřila mezi největší obchodníky v Česku.

První velký zádrhel postihl Capital Partners v roce 2010, kdy ji Česká národní banka potrestala pokutou 20 milionů korun za nadměrné obchodování, na kterém firma vydělávala a její klienti prodělávali. Regulátor trhu její prohřešky nejčastěji kvalifikoval jako porušení povinnosti jednat kvalifikovaně, čestně a spravedlivě a v nejlepším zájmu zákazníků. V konečném důsledku regulátor zakázal Capital Partners poskytovat investiční služby.

Česká národní banka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Své povinnosti podle banky porušila také firma BFC Capital, která Capital Partners pomáhala zprostředkovávat některé obchody. Od ČNB tehdy dostala pokutu ve výši 7,5 milionu korun.

OBSAH ROZHODNUTÍ ČNB Z ROKU 2010

Capital Partners zanedbala kontrolu investičních profilů zákazníků, které pro ni zjišťovali externí spolupracovníci. Investiční profily přitom opakovaně neodpovídaly skutečnosti. Navíc Capital Partners systematicky prováděla pokyny zákazníků v rozporu s jejich skutečným investičním profilem.

Firma se navíc provinila takzvaným nadměrným obchodováním, tedy uskutečňováním obchodů v takové frekvenci, která maximalizovala její příjem z poplatků za realizaci obchodů, ale současně neúměrně zvyšovala náklady zákazníků. Vytvářela také investiční doporučení, v rámci nichž neodlišovala fakta od výkladů, odhadů nebo názorů.

Sama společnost Capital Partners byla vždy proti tomu, že by své klienty úmyslně poškozovala. „Každý podnikatel podniká proto, aby generoval zisk. Samozřejmě o poplatky zájem máme, kvůli nim to děláme, ale že bychom primárně nutili klienty do obchodů, kterým sami nevěříme, to vylučuji za Capital Partners i BFC,“ prohlásil v roce 2011 majitel Capital Partners a předseda představenstva firmy Vladimír Černý. Od té doby se zástupci firmy médiím odmlčeli.

Kvůli nekalým praktikám už firma v minulosti čelila hromadné žalobě svých zákazníků a problémy měla také v Maďarsku, kde jí tamní úřad pro dohled nad finančním trhem odebral licenci.

Capital Partners tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)