Polské aféry minulostí. Přichází nebezpečný škrob z Tchaj-wanu

Tchaj-wan - Od českých diplomatů působících na Tchaj-wanu přišlo tuzemskému ministerstvu zemědělství neobvyklé varování. Řada tamních potravin totiž podle něj obsahuje průmyslový škrob místo potravinářského. Tato surovina přitom může poškodit trávicí ústrojí a ledviny. Kontrolní orgány teď zkoumají, jestli závadné výrobky nedorazily i k nám.

Potravinářská inspekce se proto zaměřila také na čím dál oblíbenější tzv. perlový čaj neboli Bubble Tea, asijskou specialitu původem z Tchaj-wanu. Jedná se o ovocný nápoj z čajového základu, do kterého se přidávají jedlé pestrobarevné kuličky. 

Řada tchajwanských výrobků, včetně populárního nápoje, má však obsahovat kyselinu maleinovou. Informaci v podobě diplomatické výstrahy nejdříve v úterý obdrželo ministerstvo zemědělství. Tento dokument má Česká televize k dispozici. „Určitě to není běžné, obvykle inspekce dostává informace o závadných potravinách prostřednictvím systému rychlého varování,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. 

Výňatek z dokumentu 

Místní experti poukazují na škodlivé účinky této kyseliny na ledviny, což vedlo ke spekulacím médií o souvislosti s vysokým výskytem ledvinových potíží v populaci na Tchaj-wanu. 

České prodejce populárního nápoje informace o problémech na Tchaj-wanu velmi překvapila. „Já jsem se to dozvěděl v tuto chvíli od vás. Žádnou oficiální cestou jsme nebyli kontaktováni,“ říká manažer prodejny Shi-bon František Kureš. O bezpečnosti čaje je však přesvědčen například i brněnský prodejce, majitel Bubbletea bar Cassava Tran Tuan: „Náš podnik má i potvrzení od Státního zdravotního ústavu v Praze.“ 

Ani asijští kontroloři zatím netuší, jak dlouho k takovým podvodům docházelo. Skandálem už několik dní žije i místní televize. Klíčové tak nakonec budou laboratorní testy. Kromě perlového čaje se inspekce zaměří i na ostatní speciality ze škrobu.

Nebezpečný škrob z Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)