Němců je o 1,5 milionu méně, musí přepočítat HDP na hlavu

Berlín - Německo zjistilo, že má o víc než 1,5 milionu méně obyvatel, než dosud předpokládalo. Překvapivé výsledky sčítání lidu z roku 2011 nyní zveřejnil Spolkový statistický úřad. Jednalo se o první sčítání od znovusjednocení země. Pokles počtu obyvatel přitom bude mít negativní dopady na příjmy některých měst a obcí, které doposud vykazovaly více občanů, než byla skutečnost. Úřady rovněž čeká přepočítávání HDP na hlavu nebo míry nezaměstnanosti. Právě Německo představuje „motor“ eurozóny.

Statistici vycházeli z dat z 80. let 20. století

Německo má podle nejnovějšího sčítání „pouhých“ 80,2 milionu obyvatel. Dlouhodobě se přitom uvádělo kolem 82 milionů. Statistici používali data získaná při sčítání v roce 1987 v někdejším západním Německu. Poslední údaje týkající se populace bývalé komunistické části státu pak byly dokonce z roku 1981. Statistický úřad data pravidelně aktualizoval podle informací ve veřejných registrech. Sami jeho pracovníci přitom upozorňovali, že tyto údaje nemusejí být přesné.

Velké odchylky v počtu obyvatel směrem do minusu cenzus odhalil zejména u velkoměst. Například Berlín má téměř o 180 tisíc obyvatel méně, což představuje více než pětiprocentní úbytek ve srovnání s dosavadními statistikami. Podobně je na tom populace Hamburku, která je ve skutečnosti o 83 tisíc lidí menší, než si úřady myslely.

Německo
Zdroj: ČT24/ISIFA

Čísly zamíchali především cizinci

Data zároveň ukazují, že v zemi žije především mnohem méně cizinců, než se očekávalo, a to 6,2 milionu. To je o celých 1,1 milionu méně, než byly předpoklady. Cizinci tvoří 7,7 procenta celkového počtu obyvatel země. Právě ve velkých městech se cizinci v Německu usazují nejčastěji.

Němce teď čeká přepočítávání, a to v řadě oblastí. „Dotkne se to samozřejmě i všech údajů počítaných na hlavu. Všechny naše statistiky podle výsledků sčítání upravíme a hodnoty počítané na hlavu přepočítáme,“ konstatovala vedoucí sčítání Sabine Bechtoldová.

Euro
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg

Nové údaje musejí být „zabudovány“ do zákonů

Podle toho, kolik kde žije lidí, se totiž kupříkladu přidělují peníze pro jednotlivé spolkové země a obce, nebo se určují obvody při volbách. Některá města tak mohou přijít o tučné příspěvky do svých rozpočtů, jiná si naopak mohou polepšit.

Jak přesně se výsledky sčítání do pokladen regionů a obcí promítnou, ale statistici zatím netuší. „Ještě to neumíme říct. Musí se to nejprve projevit v jednotlivých zákonech, což ale není úkol statistického úřadu,“ uvedl na tiskové konferenci jeho viceprezident Dieter Sarreither.

  • Lidí s německou státní příslušností v zemi žije 74 milionů a skoro pětina obyvatel má přistěhovalecký původ - zhruba 15 milionů.
  • Kromě počtu obyvatel statistici zveřejnili také data k počtu bytů, dosaženému vzdělání v populaci nebo jejímu stáří.
  • V Německu je podle nich například 34 000 registrovaných partnerství osob stejného pohlaví, které vychovávají 5700 dětí. Další údaje získané ze sčítání před dvěma roky chce úřad zveřejnit na začátku roku 2014.

Sčítání v Německu se konalo ve stejný rok jako v sousedním Česku, proběhlo ale podle jiného modelu, než jaký si vyzkoušeli Češi. Ve Spolkové republice se do něj aktivně nezapojili všichni obyvatelé, ale jen asi třetina. Zbylé údaje statistici vyčetli z veřejných registrů. Tento kombinovaný systém Němci zvolili hlavně kvůli tomu, aby ušetřili peníze.