Británie má zřejmě obří zásoby břidlicového plynu

Londýn - Na severu Anglie se zřejmě ukrývají dvacetkrát větší zásoby břidlicového plynu, než se předpokládalo. Podle těžařské společnosti IGas by se v těchto oblastech mohlo nacházet až 4,8 bilionu krychlových metrů tohoto plynu. Informoval o tom britský server BBC News, který zároveň upozornil, že zatím ale není jasné, jak velké množství bude z ekonomického hlediska vhodné k těžbě. Takzvaná „břidlicová revoluce“ v posledních letech přeměnila energetický trh v USA. Energetický průmysl doufá, že k podobné změně jako v USA dojde právě i ve Velké Británii.

Britská vláda na konci minulého roku zrušila zákaz průzkumu ložisek břidlicového plynu, aby tak mohla začít využívat potenciálně rozsáhlé nové zdroje suroviny. IGas je pak jednou ze společností, které od britských úřadů dostaly povolení k průzkumu částí země, kde by se mohla nacházet velká ložiska. Společnost má povolení k průzkumu asi 300 čtverečních mil v oblasti Cheshire. 
   
Současná roční spotřeba zemního plynu ve Velké Británii dosahuje skoro 85 milionů metrů krychlových. Těžařská společnost Cuadrilla Resources, která provádí průzkumné vrty, odhadla na jejich základě zásoby plynu v Lancashiru na 5,6 bilionu metrů krychlových, což by zemi stačilo na zhruba 60 let současné spotřeby. 

Těžba břidlicového plynu
Zdroj: ČT24

Spojené státy se mohou stát čistým vývozcem 

Těžba břidlicového plynu zažívá boom ve Spojených státech, kde je díky tomu plyn třikrát levnější než v Evropě. Současně je ovšem jeho těžba kritizována kvůli dopadům na životní prostředí. „Podle mého názoru se dolování z břidlic rozšíří do celého světa. Spojené státy kvůli tomu v budoucnu nebudou muset dovážet zdaleka tolik ropy a zřejmě se stanou čistým vývozcem plynu,“ řekl americký odborník na energetiku Edward Chow. 

Po Spojených státech je ve světě co do zásob plynu z břidlic nejnadějnější Čína, která letos rozdala druhou sadu licencí na průzkum a těžbu tohoto zdroje. Státní geologové odhadují vytěžitelné zásoby břidlicového plynu v Číně na 25 bilionů metrů krychlových, což je o něco více, než činí zásoby v USA. 

Těžba břidlicových plynů
Zdroj: ČT24

Evropské země k těžbě břidlicového plynu přistupují rozdílně

Na starém kontinentě mezitím některé země včetně České republiky zavedly na průzkum břidlicového plynu moratorium a Francie těžbu zakázala. Evropská komise na příští rok chystá regulační rámec pro tyto aktivity. Přípravy k těžbě nového zdroje dále zahájily Rumunsko, Litva, Turecko i Německo, které k jeho využití vytváří legislativní podmínky. Těžbu provázejí problémy v Polsku, kde jsou odhadované zásoby nyní mnohem menší, než slibovaly předpovědi před pár lety.

Jak těžba probíhá?

Plyn z břidlicových ložisek se v současné době těží takzvaným hydraulickým štěpením. Hlavní problém s touto technikou je v tom, že se do vrtu musí napumpovat velké množství kapaliny. Směs, která se do vrtů vstřikuje, je složena z 98 až 99,5 procenta vody a písku a dále obsahuje malá množství různých chemických přísad, jejichž složení se obvykle v průběhu štěpení obměňuje.

Přídavné chemikálie plní mnoho různých funkcí a jsou hlavním ekologickým problémem těžby, ať už domnělým, nebo reálným. Popis jejich škodlivostí se dokument od dokumentu liší a různý je i přístup zemí. „V tmavých břidlicích jsou často sirníky a další látky. Takže jednak je problém, co s tou kapalinou, a pak není jasné, co udělá chemismus té horniny,“ podotkl Václav Cílek, klimatolog a geolog.