Některé starší produkty Applu se nesmí prodávat v USA

Washington – Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) zakázala v úterý firmě Apple prodej některých jejích starších iPhonů a iPadů na území USA. Při jejich výrobě totiž dle ITC porušila patent vlastněný konkurenční jihokorejskou firmou Samsung Electronics.

Jedná se údajně o patent na bezdrátovou technologii 3G, tedy třetí generace mobilních telefonů schopných přenášet telefonní hovory i data, včetně e-mailů a textových zpráv.

Zákaz se týká modelů iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G a iPad 2 3G vyrobených pro amerického telekomunikačního operátora AT&T, které Apple dováží ze svých továren v Asii. Například iPhony 4 jsou sestavovány v Číně a patří k nejstarším modelům, které jsou stále ještě ve výrobě. Jejich výroba začala v roce 2010.

Čeká se na Obamův podpis

Opatření musí do 60 dnů stvrdit podpisem americký prezident Barack Obama. Pokud na něj do té doby neuvalí veto, začne podle agentury Reuters platit. Komise tak zvrátila předběžné rozhodnutí soudce ITC Jamese Gildey z loňského září, v němž naopak tvrdil, že Apple patenty Samsungu neporušil.

„Jsme zklamáni, že komise svoje dřívější rozhodnutí zrušila, a máme v plánu se odvolat. Dnešní rozhodnutí nemá vliv na dostupnost produktů Apple ve Spojených státech,“ uvedla v prohlášení mluvčí Apple Kristin Huguetová.

Samsung oznámil ve svém komuniké, že rozhodnutí ITC potvrdilo tradici Apple v parazitování na technologických inovacích jihokorejské společnosti. „Naše výzkumy a vývoj trvající desítky let v oblasti mobilních technologií budou pokračovat a budeme i nadále nabízet inovativní produkty spotřebitelům ve Spojených státech,“ ujistil Samsung.

Apple a Samsung vedou už od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.