Nová zelená úsporám 2013: Zatím jen jedna miliarda

Praha - Do programu Nová zelená úsporám 2013 zatím ministerstvo životního prostředí vyčlenilo jednu miliardu korun. Současně domácnosti postižené záplavami získají až 20procentní zvýhodnění na všechny typy daných opatření, například na zateplení nebo výměnu oken. Příjem žádostí v rámci první výzvy začne v srpnu, první finanční prostředky poté budou vyplaceny na podzim. Podle stavařů přišel program pozdě a zasáhne až příští stavební sezonu. Dotace na zateplení domů prý pomohou hlavně menším regionálním firmám.

„Ministerstvo prostřednictvím státního fondu uvolňuje jednorázovou rezervu ve výši jedné miliardy korun na spuštění tohoto programu. Podotýkám, že to nejsou peníze z prodeje stávajícího systému emisních kreditů,“ prohlásil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Ministr předpokládá, že celková částka by do konce letošního roku mohla vzrůst na zhruba 1,7 až 1,8 miliardy korun, pokud bude zachován nynější vývoj na trhu včetně nízkých cen. Minimální částku přitom Chalupa odhaduje na 1,4 miliardy.

Podle mluvčího MŽP Matyáše Vitíka je připraveno 300 milionů z prodeje emisních povolenek a dalších 500 milionů by měl stát získat prodejem povolenek do konce roku.

Program Nová zelená úsporám 2013 (zdroj: ČT24)

Oproti předchozímu programu Zelená úsporám tak na žadatele čeká výrazně méně peněz. Zejména pak v porovnání s dřívějšími 20 miliardami. První vlna podpor je zaměřena například na snižování energetické náročnosti rodinných domů.

Sice trochu pozdě, ale přece, vítají program stavaři

„Jsme rádi, že to vůbec začalo. Trochu nám ale vadí, že příjem žádostí začne až v srpnu. To totiž znamená, že se realizace letošní sezony fakticky nedotkne, bude to spíše až pro příští rok,“ řekl viceprezident a generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS ČR) Miloslav Mašek s tím, že každá pomoc krizí zmítanému stavebnictví je dobrá.

Vyhlášení podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám přivítalo také Sdružení EPS ČR, jehož členy jsou výrobci zateplovacích materiálů. "Vývoj trhu ve stavebnictví včetně spotřeby izolačních materiálů byl v posledních měsících ve značném útlumu, a to i díky nejasným pravidlům výplaty dotací. Potenciální žadatelé vyčkávali a dodavatelé, tedy stavební firmy a výrobci izolačních materiálů, tak čelili značné nejistotě," poznamenal předseda sdružení Pavel Zemene.