Australané šli do Británie za prací, kvůli recesi se vrací domů

Londýn – Práce ve Velké Británii přestává být pro některé cizince zajímavá. Ze země masivně odchází například Australané – jen od roku 2006 se jejich počet snížil zhruba o třetinu. Zpět do rodné země se vrací hlavně z finančních důvodů, kvůli ekonomické krizi si totiž v Británii vydělají mnohem míň než ve své rodné zemi.

Indi Boyleová se narodila v Austrálii. Loni v červenci se ale rozhodla odjet někam do světa. Opustila proto práci asistentky marketingu a teď prodává v obchůdku v centrálním Londýně a za vydělané peníze pak cestuje po Evropě. Vyjít s penězi ve Velké Británii je však podle ní mnohem složitější, než si většina lidí myslí. A tak uvažuje, že odejde.

„Když nemáte vystudovaný mezinárodní obchod nebo marketing, je to s prací a s výdělkem docela těžké. Minimální mzda je tu o dost jinde než u nás, je to trochu boj,“ stěžuje si Indi.

Není jediná. Podle oficiálních statistik se v letech 2006 až 2011 snížil počet Australanů, kteří se ve Velké Británii usadili a našli si práci, zhruba o třetinu. Posilující australská ekonomika a lepší vyhlídky na pracovním trhu totiž lákají Australany zpět domů.

„Tyhle migrační vlny jsou způsobené rozdílnými ekonomickými cykly. Určitou roli hraje vždycky i aktuální kurz měn obou zemí. Dá se ale předpokládat, že se to v budoucnu zase otočí,“ domnívá se hlavní ekonom Market Economics Tom Vosa.

Australané odchází z Británie (zdroj: ČT24)

Návrat domů nicméně nemusí být pro Australany nutně ekonomicky výhodnější – například ceny tamních nemovitostí jsou jedny z nejvyšších na světě. I tak ale platí, že dokud se britská ekonomika a tamní pracovní trh neozdraví, slunečné pláže jižní polokoule budou u protinožců stále v kurzu.