Stát bude moci čerpat peníze ze státních podniků, schválil Senát

Praha - Státní rozpočet bude zřejmě moci odčerpat až miliardy korun ročně ze státních podniků. Umožní to vládní novela zákona o státním podniku, kterou dnes přijal Senát a nyní ji dostane k podpisu prezident. Dosavadní právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala. Aktuálně by tak do státního rozpočtu mohly přispět například Lesy ČR.

Zakladatel státního podniku bude mít podle novely právo rozhodnout, že podnik bude muset vytvořit a spravovat zcela nový fond zakladatele. Zakladatel pak bude rozhodovat o tom, jakou část zisku podnik do fondu převede, a podnik to bude muset splnit. O použití těchto peněz bude smět zakladatel rozhodnout až po předchozím souhlasu vlády. Sněmovna při závěrečném schvalování rozšířila možnost převádět do fondu zakladatele i peníze z nerozděleného zisku z minulých let a z podnikových fondů.

  • Stát by v situaci, která ho nutí k úsporám, neměl podle vlády jen pasivně přihlížet, jak některé jeho podniky prosperují a na úsporných opatřeních se nepodílejí.

Podle vlády prosperují některé státní podniky třeba jen díky ekonomickým výhodám vyplývajícím z jejich ještě mnohdy téměř monopolního postavení na trhu. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) již dříve řekl, že Lesy ČR mají v současné době k dispozici asi 12 miliard korun, národní podnik Budvar má podle něj na účtech asi dvě miliardy korun.

V Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. Navrhovaná úprava se podle materiálu vedle Lesů ČR dotkne pěti dalších státních firem. Jsou jimi Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a národní podnik Budějovický Budvar.

Vedení Lesů ČR se novely nebojí, jak už dalo najevo dříve. Samo přiznává, že peníze, které mu leží na účtech, nepotřebuje. „My nejsme na těch penězích nijak závislí, když je odevzdáme, že bychom nějak narušili chod naší firmy,“ uvedl v dubnu 2012 tehdejší generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Přínos vidí v novele také organizace jako Transparency International.

Minimální počet poboček pošt bude stanovovat vláda, schválil Senát

Senát schválil také novelu poštovního zákona. Minimální počet poštovních poboček jednotlivých poštovních firem bude tak zřejmě stanovovat vláda na základě doporučení Českého telekomunikačního úřadu. Tato změna má být pojistkou proti možnému živelnému rušení poštovních poboček hlavně na venkově. Mluvčí České pošty Ivo Mravinac sdělil, že pošta pozorně sleduje legislativní cestu navrhované změny. Pro poštu bude ale podstatné, jak o počtu poboček rozhodne vláda, dodal.
   
Česká pošta už dříve uvedla, že má vlastní představu o poštovní síti a stanovený počet poboček by brala jen jako minimální hranici, ke které se zřejmě ani v budoucnu nepřiblíží. Pošta má nyní přes 3 200 poboček. Svaz měst a obcí se obává, že jejich minimální počet by mohl být až o 1 200 úřadů nižší. Pošta chce případnou redukci poboček se svazem vždy projednat.