Kalousek chce delší lhůtu pro vstup do 2. pilíře, Zeman ho nedoporučuje

Praha - Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) chce prodloužit dobu, během níž mohou lidé nad 35 let vstoupit do druhého pilíře penzijní reformy. Změnu chce prosadit jako součást úprav důchodového systému, které zpracovalo ministerstvo financí, aby k účasti na reformě penzí motivovalo více lidí. V případě, že se po volbách dostanou k moci sociální demokraté, chtěji druhý pilíř zrušit. "V případě úspěchu ČSSD jste mohli slyšet o převedení prostředků z druhého do třetího pilíře, což bude znamenat faktický zánik druhého pilíře," uvedl dnes po jednání tripartity prezident Miloš Zeman.

Premiér Petr Nečas je zklamán tím, jak málo lidí se do druhého pilíře přihlásilo, ale vůbec se tomu nediví, protože se proti druhému pilíři zvedla negativní kampaň. „Ta gigantická, agresivní, očerňující, negativní kampaň samozřejmě nemohla nemít dopad na veřejné mínění. Když bylo vyhrožováno, že bude zrušen, tak celá řada lidí podlehla,“ uvedl Nečas. 

Šestiměsíční období pro vstup do druhého pilíře považoval premiér za celkem krátké, byť jeho prodloužení ve vládě neprosadil. „Již několik měsíců ale připravujeme návrh, kterým umožníme opět vstup do druhého důchodového pilíře pro občany starší 35 let,“ dodal. 

Návrh o prodloužení lhůty pro vstup do druhého pilíře chce ministr Kalousek předložit formou poslaneckého návrhu. Podle Lidových novin ale zákonodárci nemají šanci změnu během týdne schválit. Pokud by prošla sněmovnou, narazila by zřejmě v Senátu, kde má většinu ČSSD. Sociální demokraté již dříve oznámili, že po volbách projekt zruší.

Brífink po jednání tripartity a prezidenta (zdroj: ČT24)

Lhůta pro vstup vyprší na konci června. Penzijní společnosti očekávaly, že ve druhém pilíři bude do konce června asi půl milionu lidí, v květnu jich přitom bylo jen zhruba 47 000. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

Zeman lidem vstup do druhého pilíře nedoporučuje

Prezident Miloš Zeman vstup do druhého pilíře nedoporučuje. „Mnohokrát jsem vyjádřil své pochybnosti o druhém pilíři důchodové reformy. Navíc byla zrušena blokace tzv. nulového výnosu, takže je klidně možné, že bude výnos i záporný. Kromě toho mám silnější obavy o možnosti krachu těchto soukromých penzijních fondů,“ uvedl. Budoucnost důchodové reformy bude podle Zemana řešit druhá vláda. „V případě úspěchu ČSSD jste mohli slyšet o převedení prostředků z druhého do třetího pilíře, což bude znamenat faktický zánik druhého pilíře,“ dodal.

Podle sociální demokracie je druhý pilíř nespravedlivý, neefektivní a výhodný jen pro velmi malou část společnosti. V případě, že se po volbách dostanou k moci, ale znárodňování úspor ve druhém pilíři nehrozí, ubezpečil v rozhovoru pro MF Dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Kdo chce, bude moci z druhého pilíře vystoupit, ve spolupráci s fondy chceme nabídnout přestup do třetího pilíře,“ upřesnil vůbec poprvé plány sociálních demokratů.

Miloš Zeman
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Podle šéfa odborářů Jaroslava Zavadila je nový důchodový systém špatně nastaven. „Nedivím se, že lidé nevstupují do druhého pilíře, koexistence pilířů je nesmyslná. Vstup do tohoto systému považuji za nerozumný,“ dodal.

Důchodová reforma Nečasovy vlády stojí na třech pilířích - státní penzi, soukromém důchodovém účtu a penzijním připojištění. Druhý, nejdiskutovanější pilíř spočívá v dobrovolném vyvedení tří procent pojistného z průběžného státního pilíře do soukromého penzijního fondu. Podmínkou je to, že lidé budou přidávat další dvě procenta ze své hrubé mzdy. Důchodové spoření ve druhém pilíři nabízí šest penzijních společností.

O druhý pilíř je menší zájem, než vláda čekala (zdroj: ČT24)