Největší obchod Vodafonu za 6 let. Převezme Kabel Deutschland

Londýn - Britský mobilní operátor Vodafone Group uzavřel s Kabel Deutschland dohodu o převzetí německé společnosti za 7,7 miliardy eur (199,4 miliardy korun). Informovala o tom britská firma. Pro Vodafone by podle Reuters šlo o největší obchod od roku 2007, kdy firma vstoupila na indický trh. Kabel Deutschland je největším provozovatelem kabelové televize, internetu a telekomunikačních služeb v Německu.

Liberty Global vychází ze „souboje“ zřejmě poražena

Vodafone uvedl, že zaplatí 87 eur za akcii skupiny. Nabídka britské skupiny tak předčila návrh na převzetí od americké mediální skupiny Liberty Global, kterou vlastní americký kabelový magnát John Malone. Liberty Global ve své nabídce nedávno navrhla zaplatit 85 eur za akcii.  

Vodafone pak musel svou nabídku na poslední chvíli zvýšit. Podle některých analytiků by se ale Malone mohl vrátit s protinávrhem.

Akcie Vodafonu po zprávách o dohodě stouply o 1,4 procenta, zatímco akcie Kabel Deutschland na frankfurtské burze ráno připisovaly více než dvě procenta.

Agentura Blomberg pak uvedla, že Vodafone a Kabel Deutschland uzavřely předběžnou dohodu o převzetí německé skupiny. Představenstvo Kabel Deutschland by prý mělo nabídku Vodafonu doporučit. 

„Přiměřeně to odráží jak strategickou hodnotu Kabel Deutschland pro společnost Vodafone, tak i perspektivu dalšího růstu společnosti,“ uvedla společnost Kabel v prohlášení.

Vodafone
Zdroj: ČT24

Akvizice by znamenala pro Vodafone změnu strategie, která je nyní z velké části zaměřena na mobilní telefonní služby v Evropě, připomíná BBC.

„Poptávka německých spotřebitelů a obchodníků po rychlých širokopásmových datových službách neustále roste s tím, jak zákazníci získávají přístup k TV a mobilním širokopásmovým službám z různých zařízení v domácnosti, na pracovišti i na cestách,“ prohlásil generální ředitel Vodafonu Vittorio Colao.

„Kombinace německého Vodafonu a Kabel Deutschland výrazně posílí naši nabídku v reakci na tyto potřeby,“ dodal ředitel.

Eura
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME
  • Akvizice Kabel Deutschland by druhému největšímu mobilnímu operátorovi na světě mohla pomoci rozšířit nabídku služeb a získat přístup k 32,4 milionu klientů mobilních služeb, pěti milionům uživatelů širokopásmového internetu a více než sedmi milionům zákazníků v oblasti kabelové televize v Německu.
  • Kabel Deutschland má v současné době tržní hodnotu zhruba 6,6 miliardy eur (asi 169 miliard korun).