Albánská CEZ Shpërndarje čelí arbitráži o téměř 3 miliardy korun

Tirana - Albánská firma CEZ Shprëndarje čelí arbitráži o 108,5 milionu eur (2,8 miliardy korun) kvůli vypovězení smlouvy o vymáhání dluhů s firmou Debt International Advisory (DIA). ČEZ vlastní 76 procent akcií firmy, nemá nad ní ale kontrolu. Albánský regulační úřad totiž v lednu odebral CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora. Arbitráž proto na českou energetickou společnost nebude mít žádný vliv.

Podle arbitrážního návrhu uzavřela CEZ Shpërndarje v roce 2010 smlouvu s DIA o vymáhání dluhů od těch zákazníků, kteří po více než 90 dní neplnili své závazky vůči distributorovi. V únoru 2011 společnosti prodloužily platnost smlouvy o další dva roky, na konci října 2011 ale po neshodách CEZ Shpërndarje kontrakt jednostranně vypověděla.
   
DIA se nyní domáhá vyplacení odměn za úspěšně vymožené dluhy a odškodného za předčasné ukončení kontraktu. Celkem DIA požaduje vyplacení 108,5 milionu eur. Bude o ně usilovat při arbitráži, která se povede ve Vídni. Předběžné jednání zástupců obou společností se očekává 15. nebo 19. července.

Mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová:

„Jakékoliv dění v albánské distribuční společnosti, tedy ani žaloby na ní podané, se již ČEZu nijak netýkají vzhledem k tomu, že správu nad společností, včetně všech rozhodovacích pravomocí, převzal v lednu tamní administrátor. Ten je tedy odpovědný za chod společnosti a za veškeré její závazky.“

ČEZ
Zdroj: ČT24

Energetická skupina ČEZ v květnu oficiálně zahájila arbitráž proti Albánii. Firma uvědomila albánskou stranu, že se rozhodla vymáhat náhradu škody vzniklou neochráněnou investicí do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje u mezinárodního rozhodčího tribunálu dle Smlouvy o energetické chartě.

  • Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v dnešním kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi.
  • Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.
ČEZ a peníze
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Po třech letech na albánském trhu zakončených rostoucími ztrátami a neshodami údajně některé albánské firmy a domácnosti dlužily společnosti ČEZ stamiliony eur. Další odebíraly proud rovnou načerno. Pomyslný vrchol sporu přišel loni na podzim, kdy ČEZ odstřihl od proudu místní vodárny. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Vyostřená situace vyústila v přípravy na odchod Skupiny ČEZ z albánského trhu, společnost dala ztrátovou divizi na prodej.