České stavebnictví čeká jeden z největších propadů v EU

Praha - Naděje na rychlé zotavení evropského stavebního průmyslu opadly. Vysoká nezaměstnanost, stagnace ekonomického vývoje, stejně jako vyhrocená finanční situace veřejného sektoru potlačují stavebnictví ve všech jeho segmentech, říkají experti ze sdružení Euroconstruct. Oživení evropského stavebnictví lze podle nich očekávat nejdřív v roce 2015. Černá prognóza se týká i České republiky, v níž sdružení očekává jeden z nejhorších propadů v Evropské unii.

Krize stále drží stavební činnost v šachu, tvrdí Euroconstruct. Tento trend je způsoben přetrvávající složitou situací v globální ekonomice.

„Norsko, Švýcarsko a Německo jsou společnými vítězi nad krizí v eurozóně, jelikož díky své ekonomické stabilitě lákají do svých zemí velké množství investorů. Tito zákazníci často investují do hmotného majetku, zejména nemovitostí,“ píše se na webu Euroconstruct.cz.

Česko se ocitlo téměř na úrovni Španělska a Portugalska

Mezi zeměmi ale panují značné rozdíly. Třeba Česko patří mezi země s nejhorším výhledem. V letošním roce má horší prognózu jen Španělsko, Portugalsko a Irsko. V roce 2015 bude podle Euroconstructu tuzemské stavebnictví společně se španělským jediné ve sledovaných devatenácti zemích, které vykáže meziroční pokles.

Na začátku letošního roku Euroconstruct odhadoval, že česká stavební výroba loni meziročně klesla o 5,4 procenta, nyní odhad zvýšil na pokles o 7,4 procenta. Sdružení výrazně zhoršilo i výhled na letošní rok a čeká propad o 6,6 procenta. V dalších letech se pokles českého stavebnictví bude podle Euroconstructu zpomalovat, ani v roce 2015 ale obor v tuzemsku nečeká růst.

Stavba
Zdroj: ČT24

Stavebnictví všech 19 zemí sdružených v Euroconstructu se loni podle aktualizovaného odhadu propadlo o 5,3 procenta. Klesat má i letos, a to o 2,8 procenta.

„Pro rok 2014 je očekáván pouze zanedbatelný růst kolem 0,5 procenta a mírné oživení o 1,7 procenta v roce 2015,“ uvádí zpráva Euroconstructu.

"Odhadovaný růst je stále příliš nízký na to, aby vyrovnal poklesy z předchozích let, a stavební aktivita tak nadále zůstává hluboko pod vrcholy poslední dekády," dodalo sdružení.

Bydlení
Zdroj: Isifa/Rex Features/Anglia Press Agency

Euroconstruct také předpokládá, že nejvýraznější rozvoj vykáže v příštích letech bytová výstavba, která by mezi roky 2013 a 2015 mohla vzrůst o 3,5 procenta. Inženýrská výstavba vykáže ve stejném období mírný růst o 1,8 procenta, zatímco nebytová výstavba stěží dosáhne růstu.