Meruňky, jablka i chřest: Navzdory počasí bude úroda dobrá

Mělník – Letošní úroda by podle ovocnářů měla být nadprůměrná, více bude zejména jablek, meruněk a hrušek, naopak u třešní a višní se kvůli deštivému počasí v době květu předpokládá slabší úroda. Dramatickou sezonu letos zažili pěstitelé chřestu, chřestovou sezonu nejdříve zpozdilo chladné jaro, v červnu pak skoro polovinu chřestových polí zaplavila voda během povodní. I pro pěstitele chřestu ale nakonec letošní rok dopadl dobře: chřestová sezona bude trvat až do půlky července a většina zeleniny se prodá na domácím trhu.

Chřestová sezona v ČR se kvůli dlouhé zimě prodlužuje

Chřestová sezona v Česku bude kvůli dlouhé zimě asi o dva týdny delší. Chřestová sezona končí obvykle koncem června, vzhledem k dlouhé zimě ale letos začal chřest růst později a sezona se asi o dva týdny prodlouží. „Po dohodě s našimi agronomy jsme sezonu prodloužili, ještě první dva týdny v červenci bude. Je to celkem výjimečná věc, “ řekl marketingový ředitel společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku Jan Charvát. Český chřest je žádaným zbožím v zahraničí, většina jej ale zůstane v ČR

Ještě před třemi lety se do zahraničí vyváželo více než 90 procent českého chřestu. Minulý rok to bylo 70 procent a letos už zůstává v ČR 70 procent sklizně. Velmi poptávaný je český chřest například v Nizozemsku a v Německu. „Mohli jsme sklizeň vyvézt do zahraničí i za vyšší cenu, ale raději ho necháme tady, protože bude čerstvější a má to nějakou logiku,“ uvedl Charvát. Češi podle něj začali doceňovat chuťové a léčivé účinky chřestu a rozeznají kvalitu toho českého ve srovnání se zahraničním.

  • Gastronomie zdroj: Isifa/Capital Pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4403/440295.jpg
  • Pěstování chřestu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3593/359202.jpg
  • Zpracování chřestu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3590/358953.jpg
  • Historická fotografie pěstování chřestu na Ivančicku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3517/351685.jpg

Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší.

Nedávné povodně zatopily skoro polovinu půdy, škody šly podle Charváta do milionů. „Příjemně nás ale překvapilo, že nám některé supermarkety nabídly smlouvu do budoucna, když se doslechly, že hrozí zánik českého chřestu,“ dodal Charvát.

Jablek bude letos víc, naopak třešně dešti trpí

Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o čtvrtinu na 174 308 tun, vyplývá z odhadu sklizně k 15. červnu. Sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v Česku, se letos čeká na úrovni 21 procent nad pětiletým průměrem. „Proti loňsku se výrazně vyšší úroda jablek očekává na Moravě i ve středních Čechách, naopak o něco nižší ve východních Čechách, kde byla vysoká úroda v loňském roce,“ uvedl Ludvík. Kvalitě jablek však nesvědčí dlouhé deště, při kterých se rozšiřují různé houbové choroby. Na řadě míst už také škody napáchalo krupobití, jehož výše určitě přesáhne povodňové škody.

  • „Rovněž současné srážky a ochlazení budou mít za následek zřejmě další propad plůdků, který je podpořen i zpožděním vegetace o dva týdny,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podprůměrná sklizeň v porovnání s pětiletým průměrem se čeká zejména u třešní a višní, které nejvíce ovlivnilo deštivé počasí během květu. „Navíc současné počasí likviduje dozrávající úrodu raných třešní,“ řekl Ludvík.

Letos odhadovaná úroda se však zdaleka nepřiblíží nedávným sklizním na úrovni 190 000 tun ovoce. Podle ovocnářů je to dáno i malou obnovou sadů. Například u více než 9 100 hektarů jabloňových sadů tvoří nově vysázené sady a sady v začátku plodnosti dohromady jen 12 procent ploch. Naopak přestárlých sadů s poklesem plodnosti je 58 procent. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5 000 lidí.