Změny zemědělské politiky EU: Velkým farmám hrozí ztráta části dotací

Brusel - Zemědělská politika Evropské unie se bude ubírat jiným směrem. Na reformě se dohodli unijní vyjednavači. Zajištěno by tak mělo být rovnoměrnější rozdělování dotací. Největší farmy především ve Francii, Španělsku a v Itálii ale kvůli tomu mohou přijít až o třetinu současné podpory. Zemědělství je hlavní položkou v unijních výdajích, když dosahuje asi 38 procent rozpočtu.

Jednání o změnách začala v pondělí v Lucembursku. Dnes se zástupcům nynějšího irského předsednictví v EU, Evropské komisi a Evropského parlamentu podařilo dosáhnout shody, uvedlo na Twitteru irské předsednictví. 

Podle unijního činitele, na kterého se odvolává Reuters, budou od října 2017 zrušeny kvóty na výrobu cukru. Vyjednávači se údajně také dohodli na tom, že 30 procent všech budoucích přímých plateb, které představují asi tři čtvrtiny ročního rozpočtu SZP, by mělo být podmíněno tím, že zemědělci podniknou kroky na zlepšení té části svých aktivit, které souvisejí s ochranou životního prostředí.

„Máme předběžnou dohodu vyjednávačů o reformě SZP, kterou nyní musí potvrdit Evropský parlament a vlády v EU,“ řekl podle Reuters eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

Některé klíčové otázky ale podle vyjednávačů zůstaly nevyřešené. Jde například o návrh omezit roční platby velkým farmám na 300 000 eur. Podle vlád by tato věc měla být dobrovolná, EK a europoslanci ale chtějí opak.

Zemědělství
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK