Užijte si „levné“ Chorvatsko, po vstupu do EU ceny zřejmě porostou

Záhřeb - Tisíce Čechů využívají poslední dny volnějšího provozu. Nejčastěji míří do Chorvatska. Ceny na Jadranu oproti loňsku stouply většinou jen o 2 až 3 procenta inflace. Některé cestovní kanceláře dokonce hlásí, že ubytování zařídily levněji. Už 1. července se přitom Chorvatsko stane členem Evropské unie. Je pravděpodobné, že pak hoteliéři až o 15 procent podraží. Této sezony by se to ale týkat nemělo. Na dovolenou budou moci lidé cestovat už jen s občanským průkazem - pas nebudou potřebovat ani na letišti.

Do země se mohlo jezdit s občanským průkazem už v minulých letech. Jednostranně totiž uznávala občanky EU. „Rozdíl je v tom, že i podle našich zákonů je to legální. Na občanku se tedy půjde ubytovat a normálně ji používat,“ konstatoval zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek. Pas byl povinný doteď pouze v případě letecké dopravy. 

Odbavení na hranicích by se nyní každopádně mělo zrychlit. Ubýt by měla od prvního července celní kontrola. Řidiče čeká jen jedna zastávka kvůli běžné hraniční kontrole. Do Schengenu pak Chorvati vstoupí nejdřív v roce 2015. I dál se bude v zemi platit kunami. O vstupu do eurozóny země teprve začne jednat. Loni do Chorvatska podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo 806 tisíc českých turistů.

Chorvatsko
Zdroj: Odehnalová Martina/ČTK

Češi míří nejčastěji na poloostrov Istrie. Do středisek, jako je Umag, Poreč a Rovinj jezdí zhruba každý druhý český turista, co do Chorvatska vyrazí. Do střední Dalmacie se také Češi sjíždějí masově. Do Splitu, na Makarskou riviéru nebo na ostrov Hvar jich ročně zavítá třetina. Málo je ale čeština slyšet na jihu - v okolí Dubrovníku a na Korčule. Přímý let Praha–Dubrovník totiž ČSA zrušily. Navíc jde o dražší lokality než na severu.

Předpověď počasí pro nejbližší dny? Velmi slibná 

Počasí bude v Chorvatsku v nadcházejících dnech příjemné. Na severu v Pule má být většinou slunečno, pravděpodobnost přeháněk nebo bouřek je větší pouze v polovině příštího týdne. Teploty o víkendu budou kolem 25 stupňů, postupně se ale oteplí až na 29. 

Na jihu v Dubrovníku bude rovněž slunečno. Zatím to vypadá, že přeháňky ani bouřky by tento slunečný ráz počasí neměly vůbec narušit. Bude teplo, v noci kolem 18 nebo 19 stupňů, přes 25 stupňů o víkendu a příští týden postupně až tropických 30 stupňů. 

Ilustrační foto
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME

Teplota vody přitom bude na konec června spíš vyšší - na severu na Istrii má Jaderské moře kolem 23 stupňů, jinde je to 24 nebo 25 stupňů, což už je na koupání.

  • Chorvatsko je středoevropský a středozemní stát, který má 4,3 milionu obyvatel. Je nejoblíbenější letní destinací českých turistů. Zaujímá největší část východního pobřeží Jaderského moře. Na pevnině hraničí s Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Maďarskem, Slovinskem a Srbskem; přes Jaderské moře sousedí s Itálií.