Privatizace řecké loterijní firmy OPAP je v ohrožení

Atény - Privatizaci řeckého sázkového monopolu OPAP, v němž má koupit třetinový podíl česko-řecká skupina Emma Delta, ohrozil spor o provoz společnosti. Emma Delta, jejímž členem je český investor Jiří Šmejc, totiž požaduje, aby OPAP platil dvěma jiným firmám nižší poplatky než doposud za služby, jež firmy k provozování loterie poskytují. O komplikaci dnes informoval šéf řecké agentury pro privatizaci Stelios Stavridis, podle kterého konflikt zájmů mezi jednotlivými podnikatelskými skupinami tak může ohrozit samotný prodej OPAP.

Řecko počátkem května sjednalo se skupinou Emma Delta dohodu o prodeji třetinového podílu v OPAP za 652 milionů eur (16,7 miliardy Kč). Před týdnem slíbilo do konce tohoto měsíce uvolnit cestu k privatizaci prodejem 12leté loterijní licence v hodnotě 190 milionů eur (skoro pět miliard Kč) konsorciu vedenému OPAP, v němž jsou zastoupeni ale také dodavatelé herních systémů, firmy Intralot a Scientific Games.

Emma Delta vznesla požadavek, aby OPAP za jejich služby na provozování her platil nižší poplatky. A rovněž se jí nelíbí, že obě společnosti mají právo veta v rozhodování o tom, jakým způsobem mají být loterijní hry organizovány. „Pokud nebude dohoda o loteriích podepsána, privatizace OPAP se totálně zhroutí,“ varoval Stavridis.

Skupinu Emma Delta vede Jiří Šmejc spolu s řeckým rejdařem Jorgosem Melisanidisem. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group, český fond KKCG nebo italská herní společnost Lottomatica.

Pro řeckou vládu by šlo o další vážný problém, protože jde o první velkou privatizaci, kterou po Aténách požadují mezinárodní věřitelé v rámci svého záchranného programu. Prodej společnosti OPAP je klíčovým testem celého řeckého privatizačního plánu.