Žebříček největších bank světa poprvé ovládla Čína

Peking - ICBC se dostala jako vůbec první čínská banka do čela žebříčku 1 000 největších bank časopisu The Banker. Bronzovou příčku si vyměnila s loňským vítězem – Bank of America. Další americká banka J.P. Morgan Chase & Co. zůstala na místě druhém. Čína má nyní v žebříčku 96 bank. Z toho čtyři místa mezi nejlepší desítkou. Evropské banky se naopak v žebříčku dál propadají. Celkový zisk 1 000 největších bank se ale vrátil na úroveň před krizí, píše server BBC News.

ICBC se loni podařilo posílit pozici díky navýšení kapitálu o 15 procent. Dařilo se ale i dalším místním bankám. Třeba China Construction Bank (CCB), druhá největší banka v zemi, sesadila z páté pozice americkou Citigroup.

František Bostl, makléř společnosti Cyrrus:

„Směr finančních toků směrem na východ a poslední dobou i do Jižní Ameriky je dlouhodobý. Čínská centrální banka dlouhodobě podporuje komerční tuzemské banky velkou likviditou. Otázka ale je, jak ta likvidita bude pokračovat.“

„Již několik let evropské a americké banky stagnují, zatímco čínské banky expandují v souladu s růstem čínské ekonomiky. V mnoha ohledech jsou na tom stejně dobře nebo lépe než západní banky. Jejich velká zkouška ale bude, jak se vypořádají s tím, že čínský růst v průběhu příštích let zpomalí,“ konstatoval editor časopisu The Banker Brian Caplen.

Čtyři největší čínské banky, tedy ICBC, CCB, Bank of China a Agricultural Bank of China, také vévodí žebříčku bank s největšími zisky. Zisk ICBC loni stoupl o 14 procent na 49,1 miliardy dolarů (978 miliard korun).

The Banker při sestavování žebříčku vychází z ukazatele kapitálu Tier 1, který je základním měřítkem finanční síly banky. „Jde o souhrn nejméně rizikového kapitálu, jako jsou povinné rezervy, zisk,“ vysvětlil Bostl.

Letošní žebříček se kromě dominance čínských bank vyznačuje také propadem bank v eurozóně. Téměř všech 25 bank s největšími ztrátami jsou banky z Evropy a šest z deseti nejztrátovějších je ze Španělska. Dobrou zprávou ale je, že zisk 1 000 největších bank se vrátil na úroveň před krizí.

Bank of America
Zdroj: ČT24/Tamara Kejlová
Dolary
Zdroj: ČTK/AP/Xie Zhengyi

Žebříček deseti největších bank:

1. ICBC

2. J.P. Morgan

3. Bank of America

4. HSBC

5. CCB

6. Citigroup

7. Mitsubishi UFJ

8. Wells Fargo & Co.

9. Bank of China

10. Agricultural Bank of China