Spory o podmínkách privatizaci OPAP neohrozí, tvrdí Šmejc

Atény – Člen řecko-české investiční skupiny Emma Delta Jiří Šmejc se neobává, že by spor kolem licence a obchodních smluv narušil převzetí třetiny řeckého sázkového monopolu OPAP. Právě Emma Delta má po dohodě s Řeckem odkoupit třetinový podíl OPAPu za 652 milionů eur (16,7 miliardy Kč).

Řecko počátkem května sjednalo se skupinou Emma Delta dohodu o prodeji třetinového podílu v OPAP za 652 milionů eur (16,7 miliardy Kč). V červnu Atény slíbily uvolnit cestu k privatizaci prodejem 12leté státní loterijní licence v hodnotě 190 milionů eur (skoro pět miliard Kč) konsorciu vedenému OPAP. 

V konsorciu jsou menšinovými partnery také dodavatelé herních systémů, a to firmy Intralot a Scientific Games. Emma Delta podle Reuters uvedla, že chce tuto dřívější a dosud nedokončenou transakci znovu projednat. Šmejc ale v rozhovoru uvedl, že investiční skupina bude v privatizaci pokračovat a revizi loterijní licence provede později. 

„Až obchod uzavřeme, samozřejmě zkontrolujeme, že to (loterijní licence) není pro OPAP nevýhodné. Nezpůsobilo by to žádné zpoždění v procesu privatizace,“ řekl v rozhovoru Šmejc. Emma Delta má podle něj stále obavy, že loterijní licence by mohla OPAP poškodit. To ale bude předmětem dalšího zkoumání, až bude prodej OPAP dokončen. Šmejc očekává, že se tak stane v září.

Jiří Šmejc, člen investiční skupiny Emma Delta:

„Nepozoruji žádné bezprostřední nebo významné riziko, které by dohodu (o OPAP) zpozdilo nebo zablokovalo.“

Potíže při prodeji OPAP by pro řeckou vládu představovaly další vážný problém, protože jde o první velkou privatizaci, kterou po Aténách požadují mezinárodní věřitelé v rámci svého záchranného programu. Prodej společnosti OPAP je klíčovým testem celého privatizačního plánu řecké vlády.