Česká ekonomika v květnu: Stavebnictví a průmysl opět v propadu

Praha – Květnová čísla z české ekonomiky příliš nepotěšila. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) totiž tuzemské stavebnictví meziročně prohloubilo propad – kleslo o 15,5 procenta po dubnovém poklesu o 11,4 procenta. A průmyslová výroba se v pátém měsíci roku po dubnovém růstu o půl procenta přehoupla opět do minusu, konkrétně o 2,2 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů byla vyšší o 0,7 procenta.

Lepší výsledky zaznamenal v květnu zahraniční obchod, který skončil v přebytku 28,8 miliardy korun, což je meziročně o 6,7 miliardy korun více. Vývoz a dovoz nicméně podle předběžných údajů meziročně klesly, vývoz o 0,8 procenta a dovoz o 3,7 procenta.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek proto považuje květnové výsledky zahraničního obchodu za zklamání. Dařit se podle něj přestalo v exportních teritoriích, které dříve vykazovaly značnou rezistenci vůči globálním problémům – v Německu a Rusku.

„Při pohledu na strukturu je zřejmé, že zlepšení bilance nebylo dosaženo vyšší exportní aktivitou, ale naopak útlumem dovozů. To dokumentuje, že domácí spotřebitelská i investiční aktivita zůstává slabá,“ dodal Jan Vejmělek z Komerční banky.

Stavebnictví by přece mělo v květnu jet naplno

Vydaných stavebních povolení ubylo meziročně téměř o pětinu, snížil se také počet zahájených a dokončených bytů. Proti dubnu stavební produkce očištěná od sezonních vlivů klesla o 2,4 procenta. Ve srovnání s prvními pěti měsíci konjunkturního roku 2008 se dokonce stavební výroba propadla o 33,4 procenta.

„Květnové výsledky stavebnictví jednoznačně potvrzují potřebu změny. HK ČR dlouhodobě kritizuje fakt, že stále ještě nebyl změněn zákon o veřejných zakázkách, který je brzdou růstu stavebnictví. Rovněž žádáme, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dodržoval lhůty, dokdy musí vyřídit stížnosti uchazečů o veřejnou zakázku. Není totiž možné, aby, dle dostupných informací, byly úřadem nezpracovány stížnosti týkající se zakázek v hodnotě převyšující 40 miliard korun,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Stavba
Zdroj: ČT24

„Výsledky šetření Českého statistického úřadu za květen roku 2013 opět nepřinesly žádná pozitivní čísla a potvrzují pokračující propad českého stavebnictví. Přitom květen patří k měsícům, kdy naplno probíhají sezonní práce – dalo by se tedy očekávat, že i stavebnictví na tom bude o něco lépe než v zimě,“ komentoval aktuální statistiku prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Zlepšení se v nejbližší době očekávat nedá. „Stabilizace může přijít nejdřív v příštím roce. Ani letošní povodně nepřinesou stavebnictví zřejmě velký prospěch. Předpokládáme totiž, že dojde k přesunu peněz z jedné hromádky na druhou – někde se tedy bude stavět méně, aby se mohlo víc rekonstruovat,“ odhaduje ekonom ČSOB Petr Dufek.

Průmysl by měl ve druhém pololetí oživit

Hodnota nových zakázek v průmyslu se meziročně snížila o 6,1 procenta. Číslo je zklamáním zejména po údajích z dubna, kdy průmyslová produkce poprvé po pěti měsících meziročního poklesu vykázala růst.

Květnový výsledek produkce průmyslových podniků však nepovažují analytici za dramatický. „Ani výhled pro průmysl nevidíme, na rozdíl od stavebnictví, chmurně. Druhá polovina roku by měla přinést stabilnější růst výroby i zakázek nejen díky příznivějšímu výhledu evropské poptávky, ale i díky stabilizaci poptávky domácí,“ očekává Dufek.

„Pokles zakázek není sice dobrou zprávou, ale z jednoho čísla nelze dělat velké závěry. S ohledem na příznivý vývoj předstihových ukazatelů stále věříme v pozvolné oživení průmyslu a následně celé ekonomiky,“ doufá hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.