Inflace zase o fous vyšší, podražily hlavně potraviny

Praha - Lidé si v červnu v obchodech připlatili. Český statistický úřad (ČSÚ) zaznamenal meziroční růst cen o 1,6 procenta. Analytici přitom odhadovali nižší míru inflace. Podražily hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Pohonné hmoty byly v červnu meziročně nižší téměř o procento.

Na zrychlení cenového růstu se podílely především rostoucí ceny potravin. O víc než 90 procent podražily oproti loňsku brambory, téměř o deset procent i ovoce. Lidé si připlatili i za máslo a mléko. Vliv mělo rovněž zdražení nájemného a energií. Naopak ceny zemního plynu byly meziročně nižší o 4,2 procenta.

Tentokrát za zdražení nemůžou jen obchodníci, ale i povodně. „Během povodní bylo zatopeno v oblasti Litoměřicka, Mělnicka a Roudnicka 350 hektarů raných brambor. To znamená, že tato plocha je zničená. Podobné problémy byly i v jiných pěstitelských zemích Evropy,“ vysvětlil prezident agrární komory Jan Veleba.

Michal Kozub, analytik Home Credit:

„Vzhledem k tomu, že českým zemědělcům letos počasí příliš nepřálo, tak ani sklizně nebudou tak dobré, a to se odrazí dále na cenách potravin. Růst cen potravin vnímají spotřebitelé nejcitlivěji, a to částečně předurčuje i spotřebitelskou poptávku. Chuť nakupovat rychloobrátkové zboží není a spotřebitelé mají spíš zájem o zboží dlouhodobé spotřeby.“

Na snižování meziročního cenového růstu pak působil i pokles cen v oddílech pošty a telekomunikace o 12 procent. Zlevnilo i oblečení a obuv.

Od května podražily mléčné výrobky, ovoce a čokoláda. Meziměsíčně stouply i sezonní ceny dovolených s komplexními službami o 4,6 procenta a pohonné hmoty o 1,4 procenta. „V dopravě pokles cen pravděpodobně přestane platit, protože ceny pohonných hmot jsou již velmi blízko svým loňským hodnotám a v letošním roce mohou naopak jít nahoru,“ řekl k tomu Kozub.

  • Červnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu vyšší.
Meziroční míra inflace v ČR v červnu 2013
Zdroj: ČT24/ČSÚ