Nepoměr v důchodech: Ženy pobírají 10 tisíc, muži o dvě tisícovky víc

Praha - České seniorky mají citelně nižší starobní důchod než muži. Pokud budeme počítat s průměrnými hodnotami, pobírají o pětinu méně peněz a rozdíl se v posledních letech nemění. Důchodci mužského pohlaví dostávali na konci prvního kvartálu měsíčně zhruba 12 109 korun, jenže seniorky měly jenom 9 923 korun.

Podrobné statistiky dnes zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která na konci března vyplácela starobní důchody 794 163 mužům a 932 396 ženám. Například ještě v roce 2000 byl důchod žen o 18,1 procenta nižší než penze mužů. Stejně se lišily i letos na konci prvního čtvrtletí. Rozdíl pod 18 procent neklesl ani v jiných letech.

Výše penze přitom odráží počet odpracovaných let i výdělek, z něhož se posílá určité procento do důchodového systému. Ženy v Česku vydělávají téměř o čtvrtinu méně než muži, odvádějí tedy také méně. Pracují totiž v oborech a profesích s nižšími příjmy. Ale i na stejných pozicích mívají podle průzkumů menší mzdu než jejich kolegové. Důchod pak ovlivňuje i doba rodičovské dovolené či práce na částečný úvazek.

Ženy jsou více ohroženy chudobou

Sociologové přitom varují, že kvůli nižším penzím hrozí ženám ve stáří mnohem víc chudoba než mužům. Žijí také déle, takže často zůstávají bez partnera a veškeré náklady na živobytí nesou samy. 

Důchodkyně
Zdroj: Oliver Berg/ČTK/Picture Alliance

Také tři roky stará zpráva pro vládu o rovnosti žen a mužů uvádí, že devět z deseti chudých lidí nad 65 let v Česku jsou právě ženy. ČR je tak v Evropě zemí s nejvyšším podílem žen mezi seniory, kteří žijí v chudobě.

Odborníci vyzývají, že je nutné podmínky pro ženy a muže srovnávat. Rovný přístup je třeba prosazovat už na trhu práce, aby se propast v ženských a mužských výdělcích zmenšovala. To se pak odrazí i na penzích. K omezení chudoby žen by mělo přispět i srovnávání důchodového věku mužů a žen. Ty zatím mají dřívější nástup do penze, což se pak také odráží na výši jejich důchodu.