Kontroloři našli v polském kuřecím antibiotika. Ministr zvažuje konec dovozu

Praha - Veterinární kontroly objevily antibiotika v zásilce drůbežího masa z Polska. A nový ministr zemědělství dokonce uvažuje, že dovoz potravin z Polska v případě dalších problémů úplně zastaví. Státní veterinární správa (SVS) nyní provádí další analýzy, které určí, jaká konkrétní antimikrobiální látka se v mražených kuřecích stehenních řízcích objevuje. Do Česka bylo dovezeno celkem 1 200 kilogramů masa, veterináři nařídili jeho stažení z trhu.

Josef Duben, mluvčí SVS:

„Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen v Poličce a Jičíně a bylo zahájeno jejich stahování.“

Jedná se o výrobek firmy Handlowa ALMA s datem výroby 19. října 2012. Pokud si jej někdo zakoupil, má možnost ho vrátit prodejci. Zjištěné maso se zbytky antibiotik nad hodnotu stanovených maximálních limitů je nepoživatelné a musí být zlikvidováno.

Potrestána přitom nebude polská strana, té se maso pouze vrátí. Několikamilionovou pokutu ale dostane právě český prodejce. „Kdo uvádí výrobek do oběhu, ten zodpovídá za jeho nezávadnost. Ten si to posléze řeší s vlastním dodavatelem,“ vysvětlil Duben.

Toman: Potraviny z Polska můžou být minulostí

Navíc na problémy s polskými potravinami dnes upozornil i nový ministr zemědělství Miroslav Toman. „Pokud polské orgány nebudou působit věrohodně, tak jsem připraven to zastavit,“ prohlásil Toman.

V případě konzumace může uvedené maso podle Dubna přispívat k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí, čímž by se antibiotická léčba stávala méně účinnou.

Kuřecí maso s antibiotiky (zdroj: ČT24)

Veterinární správa během týdne mimořádných kontrol odebrala 103 vzorků drůbežího masa a masných výrobků, z toho 57 bylo testováno na metronidazol a 46 na nadlimitní obsah zbytků jiných antibiotik. Kontrolované zásilky byly z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Nizozemí a Brazílie. Mimořádná kontrolní akce má trvat nejméně do 15. července.