Žně mají kvůli povodním zpoždění

Praha - Čeští zemědělci museli na mnoha místech kvůli povodním posunout začátek žní, někde až o dva týdny. Každý další den zdržení pro ně přitom teď může znamenat komplikace s dalším osevem. Škody na vodou zaplavených polích navíc už spočítali na více než jednu miliardu. Přesto čekají dobrou úrodu a uklidňují, že ceny obilovin se zvedat nebudou.

Prázdné zatím zůstávají také sklady obilovin. Ty jsou teď čisté, desinfikované a bez jediného zrna. Deštivý květen a červen zpomalily hlavně jarní ječmen a kukuřici. Pole sice nyní schnou, zemědělci přesto dál nepřestávají sledovat meteorologické předpovědi. 

Dlouhá zima naopak prospěla třeba řepce olejné nebo dalším plodinám sázeným na podzim. Zemědělci doufají, že jejich výnos jim nahradí podprůměrný loňský rok. „Pokud bude špatné počasí, žně se samozřejmě protáhnou. A to potřebujeme mít do 20. srpna mít zasetou řepku,“ říká předseda představenstva Agro Jesenice Josef Kubiš.

Letošní žně (zdroj: ČT24)

Mezi prvními vyjeli jako obvykle zemědělci na Břeclavsku, které patří k nejteplejším oblastem v zemi. Například na jihu Čech ale začaly žně s týdenním zpožděním. Tam, kde pole nezasáhla velká voda, očekávají zemědělci průměrnou sklizeň. Jen v Jihočeském kraji velká voda zkomplikovala práci třem stovkám zemědělců. Přesto dlouhá zima a deštivé jaro nikde ceny obilovin nezvednou. Z velké části je totiž jistí mezinárodní smlouvy. 

LETOŠNÍ ŽNĚ PODLE ČSÚ 

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) měla být o 15,7 procenta vyšší než loni a měla by činit 6,532 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun.