Čína je opět ochotna otevřít své trhy americkým investorům

Washington - Spojené státy obnoví spolu s Čínou pozastavené rozhovory o bilaterální smlouvě o investicích. Hovoří o tom dohoda obou států. Peking tím upustil od dřívějších snah chránit od počátku některé sektory svého hospodářství. Americké ministerstvo financí vnímá krok Číny jako povzbudivý signál toho, že druhá největší ekonomika je ochotna otevřít více sektorů zahraniční konkurenci.

Spojené státy americké s Čínou odstartovaly společná jednání o investiční dohodě ještě za vlády bývalého prezidenta George Bushe mladšího. Když ho později vystřídal v Bílém domě Barack Obama, byly rozhovory pozastaveny. Nyní Čína přistoupila k dohodě během každoročního strategického a ekonomického dialogu mezi oběma zeměmi, který probíhá ve Washingtonu. Čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng novinářům sdělil, že jednání o důležitých částech smlouvy začnou „pokud možno co nejdříve“.

USA podobnou dohodu prosazovaly několik let. Američtí obchodníci si od investičního paktu slibují snadnější vstup amerických investorů a větší ochranu na trzích v Číně, kde mají státní podniky řadu konkurenčních výhod.

„Tento závazek, který byl dnes učiněn, značí důležitý průlom a představuje první případ, kdy Čína souhlasila s vyjednáváním o bilaterální investiční smlouvě, která by zahrnovala všechny sektory a investiční etapy, s další zemí,“ reagoval v prohlášení americký ministr financí Jack Lew.