Na Kubě plánují zrušit přídělový systém na jídlo – po 50 letech

Havana – Už padesát let vydává komunistická Kuba přídělové knížky – díky nim si obyvatelé můžou koupit dotované základní potraviny. To, co v dalších zemích platí jako přechodné opatření během krize, na Kubě funguje od roku 1963. Teď se Havana chce přídělového systému zbavit.

Pro samotné Kubánce je tím pravým symbolem jejich ostrova spíš než oprýskaný americký veterán knížka zvaná La libreta. Knížka, díky které každá rodina dostane jednou za měsíc levné potraviny na příděl – tři libry světlého cukru, tři libry tmavého, fazole, půl litru oleje, tři kila rýže, 12 vajec nebo chleba.

To všechno za desetinu tržní ceny. Pro Kubánce, kteří často vydělávají méně než dvacet dolarů měsíčně, je to velká pomoc. Příjmy důchodců jsou ještě o polovinu nižší.

Fidel Castro přídělový systém zavedl, když na zemi dopadly americké sankce. Jeho bratr Raúl ale po padesáti letech vidí v knížce brzdu ekonomiky – ročně stojí státní kasu miliardu dolarů. Postupnou liberalizací se Havana chce knížky zbavit a Kubánce posílá z dotovaných státních obchodů na soukromá tržiště. La libreta je tak rod od roku tenčí.

U soukromých prodejců jsou však ceny vyšší. Mnozí proto naříkají, že státní dieta přišla v tu nejhorší dobu. „Když bylo všeho dost a všechno bylo levné, tak se jí nezbavili. A teď když nic nemáme a všechno je drahé, tak ji chtějí zrušit?“ diví se důchodkyně Hilda Fajardová.

Zatímco socialistická Venezuela o zavedení podobného systému uvažuje, na Kubě už příděly nejspíš další kulatiny neoslaví. Havana přitom slibuje, že ty nejchudší o jídlo nepřipraví.

Konec přídělového systému na Kubě (zdroj: ČT24)