Seznam.cz koupil třetinu akcií vydavatele deníku Právo

Praha - Internetová společnost Seznam.cz odkoupila od podnikatele Zdeňka Porybného 33,6 procenta firmy Borgis, která vydává celostátní deník Právo a dodává zpravodajský obsah pro portály Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz. Nejnavštěvovanější internetový portál uvedl, že jde o vyvrcholení desetileté spolupráce. Finanční podmínky prodeje ovšem neuvedl. Podle odhadů se transakce pohybovala v řádech desítek milionů korun.

Dle dohody se na chodu vydavatelství a jednotlivých redakcí nic nemění. Porybný zůstává šéfredaktorem Práva a majoritním akcionářem společnosti Borgis. „Pro mne je vstup společnosti Seznam.cz do vydavatelství Borgis významným krokem v prohlubování mimořádně úspěšné spolupráce, která už prokázala životaschopnost i oboustrannou výhodnost. Přímý podíl Seznamu je pro naše tvůrčí týmy závazkem i zárukou na mnoho příštích let,“ prohlásil Porybný, který je zároveň předsedou představenstva Borgisu.

Daniel Köppl, šéfredaktor MarketingSalesMedia

„Vychytralost je v tom, že zatímco ostatní dodavatelé investují nemalé částky do budování infrastruktury, tomuto se vydavatelství Borgis se Seznamem vyhnul. A zároveň si tím vytvořil vysokou návštěvnost, kterou vydavatelé teprve budují.“ 

„S vydavatelstvím Borgis spolupracujeme už deset let, a to k oboustranné spokojenosti. I proto jsme se rozhodli ji potvrdit kapitálovým vstupem do vydavatelství Borgis. I nadále bude naše spolupráce pokračovat tak, jak jsme na ni byli doposud zvyklí,“ uvedl generální ředitel Seznamu Pavel Zima.

Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz
Zdroj: Veronika Šimková/Fotobanka ČTK

Vydavatelství bylo ale poslední dva roky ve ztrátě, a to zhruba deset milionů korun. A to i kvůli propadu příjmů z reklamy. Podle mediálních odborníků by právě tato spolupráce mohla firmě pomoct. „Seznam bude tlačit  k omlazení čtenářstva a cílové skupiny. Dovedu si představit, že dojde k určitému tlaku k oživení mediální stránky Práva, který působí až z dob minulých,“ říká ředitel Institutu komunikačních médií a žurnalistiky Tomáš Trampota.

Spojení internetové firmy a vydavatelství je na českém mediálním trhu celkem obvyklé. Třeba před několika měsíci vydavatelství Economia podnikatele Zdeňka Bakaly uzavřelo smlouvu se společností Centrum.

Akvizice ze strany Seznamu.cz (zdroj: ČT24)

Akciová společnost Borgis byla založena v roce 1990 a její hlavní činností je vydávání a tisk třetího nejčtenějšího českého celostátního deníku Právo. Vedle toho dodává obsah pro tři zpravodajské servery společnosti Seznam.cz. Loni hospodařila se ztrátou 9,974 milionu korun po předloňských 12,6 milionu korun.

Seznam.cz je nejnavštěvovanější český internetový portál, jehož domovskou stránku denně navštíví přes 2,5 milionu uživatelů. K jeho hlavním službám patří fulltextové vyhledávání, katalog firem, e-mailová pošta, zpravodajství a odborné inzertní služby.