Barclays manipulovala ceny elektřiny, zaplatí 9miliardovou pokutu

New York - Americká Federální komise pro regulaci energetiky potvrdila rekordní pokutu pro britskou banku Barclays a čtyři její obchodníky. Zaplatit mají 453 milionů dolarů, v přepočtu skoro 9 miliard korun. Podle regulátora manipulovali s elektřinou v Kalifornii a na západním pobřeží Spojených států.

Bronislav Soták, Patria Direct 

„Banka shromažďovala pozice na trhu produktů s fixními cenami, tzn. s elektřinou s dodáním za den, týden, měsíc apod. Jenže … toto shromažďování pozic neodpovídalo normálním vztahům mezi poptávkou a nabídkou na energetickém trhu. Tím pádem byla banka schopná ovlivňovat indexy na energetickém trhu, které slouží jako benchmarky pro různé druhy derivátů. Tímto způsobem pak (Barclays) profitovala ze svých derivátových a hlavně swapových pozic.“

Pokutu bance navrhla Federální komise pro regulaci energetiky (FERC) už v říjnu 2012. Barclays se však hodlá vůči jejímu udělení bránit, podle ní byly její postupy legální. Podle dřívějších nálezů komise FERC banka v letech 2006 až 2008 záměrně prodělávala na obchodech na fyzickém trhu s elektřinou, aby mohla těžit ze své finanční pozice na jiných trzích. Obchodníci Barclays měli podle FERC vědět, že je jejich činnost nezákonná. 

Komentář Bronislava Sotáka (zdroj: ČT24)

Banka nyní musí zaplatit 435 milionů dolarů do 30 dní. Současně výkonný ředitel obchodního týmu Scott Connelly má zaplatit 15 milionů dolarů a po jednom milionu zbývající tři obchodníci. Banka musí rovněž vrátit „nespravedlivý zisk“ ve výši 34,9 milionu dolarů. Tyto peníze budou použity na programy pomoci pro lidi s nízkými příjmy v regionu. Pokud banka nezaplatí, případ má jít k soudu.

Barclays přitom nedávno řešila podobné obvinění, které se týkalo manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR.